fallback

Преглед на печата за 9 септември

09:10 | 09.09.17 г.

210 деца бежанци тръгват на училище в столицата В. Сега

До 210 деца, чакащи за статут на бежанци, ще тръгнат на училище в София на 15 септември, става ясно от обществена поръчка на Държавната агенция за бежанците (ДАБ). Тя е обявила, че търси фирма, която да превозва безплатно учениците от софийските центрове за настаняване до няколко столични учебни заведения.

Децата от центъра в "Овча купел" ще учат в 66-о училище "Филип Станиславов", а тези от "Военна рампа" - в 59-о основно училище "Васил Левски", 74-то училище "Гоце Делчев, 54-то училище "Св. Иван Рилски" и гимназията по облекло "Княгиня Мария Луиза".

Евродепутат е получил 200 жалби срещу българските граничари В. Сега

Около 200 жалби от граждани на ЕС срещу българските гранични власти е получила холандският евродепутат Кати Пири. Това става ясно от нейно писмо до българския й колега в Европейския парламент Ангел Джамбазки. 

Преди няколко дни Пири обвини родните гранични служители, че тормозят и искат подкупи от турските гастарбайтери, пътуващи транзит през България към родината си. "Пътниците от турски произход са принуждавани да чакат по 14 часа под слънцето.

Наше бренди с голям златен медал от световен конкурс В. Стандарт

Голям златен медал спечели наше бренди на световния конкурс за спиртни напитки, който се проведе в Чили. Най-високото отличие е за 15-годишното Black Sea Gold (2002 г.).

Още два златни медала бяха присъдени 3-годишното, отлежало в дъбови бъчви, уиски Black Ram и за 25-годишното бренди Black Sea Gold. „За първи път Spirits Selection присъжда своята най-голяма награда на български напитки", коментира Кристоф Сепулведа от „Пробежекс", представителят на конкурса за България.

Студентските бригади в САЩ се запазват В. Монитор

Българските студенти ще продължават да имат възможността да пътуват на студентска бригада в САЩ. „Комисията по бюджет към Сената на САЩ одобри текст, с който гарантира запазването на програмите за културен обмен за студенти, известни у нас като „Work and Travel /WAT/“, съобщиха от компанията за образование в чужбина „Интеграл“.

Решението бе взето след появили се публикации в американската преса за намеренията на администрацията на президента Доналд Тръмп да ограничи издаването на визи за студенти по програмата, като част от мигрантската политика на Белия дом. Студентските бригади оказват положително въздействие върху американския туристически бизнес и дипломация, се казва в част от мотивите за решението.

В СМГ прибирали 1,2 млн. лева от уроци по математика В. Монитор

От курсове в СМГ годишно постъпват 1,2 милиона лева. Това твърди бившият възпитаник на училището, а сега преподавател по математика в Чикагския университет Антони Рангачев. "Ако вие водите например три курса като учител, вие получавате около четири, пет хиляди лева допълнителен доход на месец, съответно, ако вие не водите курс, вие получавате 800-900 лева. Това е заплатата, която получавате като учител в гимназията", коментира той пред БНР. Рангачев обвини Регионалното управление по образованието, че е трябвало да се намеси в казуса.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:25 | 12.09.22 г.
fallback