fallback

Преглед на печата за 8 септември

08:05 | 08.09.17 г.

Докладчик на ПАСЕ: Върховенството на правото в България е силно застрашено

В. Капитал Daily

България е една от петте държави-членки на Съвета на Европа, в която върховенството на правото е много сериозно застрашено заради ограничаване на независимостта на съдебната власт чрез политически натиск върху съдилищата и съдебния съвет. Другите четири държави са Полша, Молдова, Румъния и Турция, всяка със своите особености, но всичките пет са част от тази много опасна тенденция. В България Висшият съдебен съвет е политизиран и без желание и капацитет за реформи, прокуратурата и главният прокурор са безотчетни, а реформата на обвинението е "чувствителна тема", парламентът предприема законодателни репресии върху организациите на магистратите, но не може да постигне съгласие за новия антикорупционен орган.

Това се сочи в доклад на немския парламентарист Бернд Фабрициус, озаглавен "Нови заплахи за върховенството на закона в държавите-членки на Съвета на Европа: избрани примери", който ще бъде разгледан на предстоящата пленарна сесия на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), 9-13 октомври в Страсбург. Въз основа на този доклад във вторник Комисията по правни въпроси на ПАСЕ е приела резолюция, в която изразява сериозна "загриженост за зачитането на принципите на правовата държава, и по-специално независимостта на съдебната система и принципа на разделение на властите в пет държави-членки - България, Полша, Република Молдова, Румъния и Турция".

Политическите договорки за новия ВСС лъснаха в парламента

В. Сега

Изслушването на кандидатите за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от квотата на Народното събрание, което се проведе в парламентарната правна комисия, беше претупано за нула време в четвъртък и приключи фарсово без никакви съществени въпроси към кандидатите.Това подхрани съмненията, че политическите сили вече са се договорили кого да пратят във ВСС - трайна практика на парламента през последното десетилетие.

Под предлог че времето им е ограничено заради предстоящото пленарно заседание, депутатите от комисията подканиха претендентите за кадровия орган на съдебната власт да разкажат набързо какво биха правили, ако бъдат избрани. Въпроси почти нямаше. Затова и 18-те кандидати се задоволиха само да изчетат известните си от месеци концепции. Не се чуха нито критични въпроси, нито отговори с гражданска позиция. Но се чуха абсурди, че даден кандидат е добър, защото се подчинява на началниците си и целият му род са прокурори, например.

Бизнесът поднови битката си срещу добавката за стаж

В. Сега

Въпреки заявлението на премиера Бойко Борисов, че добавката за прослужено време няма да се маха и темата не е на дневен ред, с началото на есенния политически сезон бизнесът поднови кампанията си за отмяната й. Въпросът най-вероятно ще бъде отнесен към Конституционния съд, тъй като работодателите изтъкват доводи, че това допълнително плащане е незаконно и противоречи на основния ни закон. Това става ясно от писмо до институциите на Асоциацията на организациите на българските работодатели.

Бизнесът настоява да бъде отменен чл. 244, т. 2 от Кодекса на труда, който дава право на Министерския съвет да определя допълнителни трудови възнаграждения, нерегламентирани в действащото законодателство. Именно този текст легитимира добавката за стаж, която иначе не съществува в законите, а е въведена с наредба на МС. С отмяната на чл. 244 трябва да отпадне и задължителният характер на добавката за стаж и тя да бъде уредена само под формата на право, а не на задължение на работодателя. Бизнесът изтъква, че конституцията и Законът за нормативните актове изискват въпроси като видовете възнаграждения да бъдат нормирани на законово ниво, което в случая не е спазено.

Започват огледите на обявената за продан Русенска корабостроителница

В. Монитор

От днес започват огледите на обявената за продажба Русенска корабостроителница, съобщи пред „Монитор” частният съдебен изпълнител Иван Хаджииванов, чиято кантора в Русе ще извърши публичната продан. По думите му интерес да купят затвореното предприятие са проявили кандидати както от България, така и и от чужбина. Хаджииванов уточни, че срокът на публичната продан ще изтече на 5 октомври тази година. Ако тя не е успешна, ще бъде обявен втори търг, като цената ще бъде намалена с 20 процента. В момента имотът, който се състои от комплекс от сгради за строителство и за ремонт на кораби и 320 декара земя, се предлага за 32 277 554,25 лева.

„Миналата година от май месец имаме дело на КТБ. Синдиците са взискатели и за изпадане в несъстоятелност те искат да се извърши публична продажба. За да се спре нарязването и разграбването на корабостроителницата, тя се запечата. След това се направи опис и оценка, има експертна оценка от вещи лица. Хубаво стана, че корабостроителницата се запази, като бивш инженер корабостроител мога да кажа, че тя е възстановима”, обясни Хаджииванов.

Еквадорската роза измести българската по пазарите

В. Монитор

Еквадорската роза измести българската. Оказва се, че месечно в софийския район се произвеждат между 5 и 10 хил. стръка, но за да задоволят потребителското търсене на търговците им се налага да внасят 3 пъти по-голямо количество от Еквадор. Това съобщи за „Монитор“ председателят на Националното сдружение на цветарите Евлоги Василев. Той не се ангажира с абсолютна точност за цифрите, но според неговите наблюдения производството и вносът на подобни цветя се доближава до тези количества. Василев уточни, че еквадорската роза се търгува на едро по 1,20 – 1,80 лева, а в зимните месеци цената скача дори над 2,50 лева. За един стрък българско цвете пък сумата, която плащат продавачите, е между 30 стотинки и левче.

Отпуснаха 120 000 лева за военни паметници

В. Стандарт

Правителството одобри допълнителни трансфери в размер на 120 000 лв. по бюджетите на 13 общини за ремонт, възстановяване, изграждане и довършване на военни паметници. Средствата са предвидени в централния бюджет и са разпределени след постъпили искания от областните комисии „Военни паметници" и от общини. Финансиране получават проекти, за които има готовност да бъдат реализирани в кратки срокове.

Велинград между туризъм и волфрам

В. 24 часа

Сагата с намерението за добив на волфрам от находището в Грънчарица направи поредния си завой. Проектът, който е променян вече няколко пъти от 2009 г. досега, се натъкна на ново препятствие. В края на август екоминистерството е регистрирало нови санитарно- охранителни вододайни зони на Велинград. Това е направено с близо 40-годишно закъснение, след като още през 80-те години на миналия век в района са извършени няколко водохващания.

Първоначално компанията “Ресурс-1”, свързана с акционерите на “КЦМ 2000 груп Пловдив”, има намерение да изгради до находището флотационна фабрика, хвостохранилище и депо за пиритен отпадък. Местната власт е против проекта и след много преговори се стига до компромис да се преработи инвестиционното предложение, а оттам и докладът за ОВОС.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:25 | 14.09.22 г.
fallback