fallback

Преглед на печата за 29 август

07:56 | 29.08.17 г.

Дневник: Екоагенцията прехвърли на общините отговорността за достъпа до данните за смога В. Капитал Daily

Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) прехвърли към общините отговорността за публичния достъп до часовите стойности за замърсяване на въздуха, които самата агенция отказа да даде на неправителствена организация през февруари тази година. Това става ясно в отговор на агенцията на запитване на "Дневник" с какъв мотив агенцията отказва почасовите данни за качество на въздуха в столицата за последните четири години, поискани от сдружение "За Земята".

Поводът е решението на административен съд в София от началото на август, който постанови, че отказът на агенцията да предостави тази информация няма никакво основание, защото става дума за информация с голямо обществено значение. Неправителствената организация "За Земята" поиска подробните данните от агенцията с обяснението, че те ще помогнат за анализа на проблема и за ефективно справяне с тежкия смог в столицата.

Адвокатурата критикува унищожително антикорупционния закон на ГЕРБ В. Капитал Daily

Публичният експертен дебат по бъдещия антикорупционен закон започва едва сега и то от изходна позиция - за концепцията на новия орган за борба с корупцията, който лежи в основата и на двата оповестени законопроекта - на правителството и на БСП.

Днес Висшият адвокатски съвет (ВАдС) публикува силно критично становище за проекта за нов Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, изготвен от Министерството на правосъдието. Кабинетът предложи този законопроект като основна част от правителствената програма за съдебна реформа и борба с корупцията и в отговор на препоръките на Европейската комисия. 

И партийни шефове ще бъдат проверявани за пране на пари В. Сега

Проверките за произход на средствата при сделки ще засегнат в бъдеще по-широк кръг от "видни политически личности", отколкото позволява действащото законодателство. Това ще стане реалност, ако парламентът приеме новия проект на Закон за мерките срещу изпирането на пари, внесен от правителството миналата седмица. Законопроектът обхваща последните нововъведения в областта от страна на ЕС. Сегашният закон съдържа препратки към остарели директиви на Брюксел от 2005 и 2006 г., които вече са отменени.

Актуалната евродиректива по темата от 2015 г. определя "видните политически личности" като "физически лица, на които са или са били поверени важни политически функции".

София отпушва трафика за 15 септември В. Сега Столичната община възнамерява да възстанови нормалното придвижване в града преди началото на учебната година. Това става ясно от графика, който са наложили от "Московска" на строителните фирми при извършването на ремонти на улици.

До 1 септември се очаква да приключи реконструкцията на бул. "Прага", която заради избора на настилка вкара в разпра граждани, община и министерство. "Столичната община изпрати възражение на становището на Министерството на културата, което те издадоха относно настилката, и съответно МК се съобрази с нашите доводи и на 25 август беше проведен експертен съвет на културното министерство, което е взело решение да се позволи тук да се положи асфалтова настилка", съобщи зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев. Така паветата на булеварда ще бъдат подменени с асфалт, каквато е настилката на двете улици, които свързва.

Само две фирми с оферти за електронното гласуване В. Стандарт

Само две фирми подадоха документи за участие в първата фаза на проекта за "Изграждане и внедряване на пилотна система за дистанционно електронно гласуване", обяви "Канал 3".  Офертите са от "Билдинг пропъртис холд" ЕООД и " Ню ай" АД.

Прогнозният бюджет на поръчката, направена от държавна агенция "Електронно управление," е за над 33 000 лева, но предложенията са под нея.  "Билдинг пропъртис холд" ЕООД са обявили, че ще извършат услугата за 22 000 лв., а "Ню ай" - само за 8 000 лв

20 лв. отгоре, ако пълниш резервоара в София В. Стандарт

С 34 стотинки поскъпва масовият бензин А95 от морето до София. Така разликата при пълнене на един среден по размер резервоар от 60 л може да излезе около 20 лева според това къде зареждаме. Това показва проверка на в. "Стандарт", направена на базата на личен опит и въз основа на актуалните данни в специализирания сайт https://bg.fuelo.net.

При средна цена на горивото от 2.00 лв. в петък, 25 август, разликата е 17 на сто.

Още по-фрапиращо е разминаването в цените на дизела в различните части на България - до 42 ст. При средна цена от 1.98 лв., това е 21%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:58 | 03.09.22 г.
fallback