fallback

Преглед на печата за 14 август

08:05 | 14.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Екооценката за "Струма" през Кресненското дефиле е в синхрон с правителството

В-к Капитал

Преди няколко дни Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) обяви, че най-после е изготвен дългоочакваният доклад по оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) за спорната отсечка на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле. Докладът подкрепи концепцията на правителството за това лот 3.2. между Крупник и Кресна да използва съществуващия път Е-79 в посока Гърция, а в посока София да се строи ново трасе източно от дефилето. Екологични организации обаче се противопоставят на тази идея и твърдят, че цялото движение трябва да е извън дефилето.

Сега петте варианта на трасето трябва да бъдат обсъдени на 11 септември в общините Симитли и Кресна. Писмени становища могат да се предоставят в сградите на общините, както и в Министерството на околната среда и водите, АПИ и РИОСВ - Благоевград, или по време на срещите за обществено обсъждане. Докладът, изготвен от фирма "Данго проект консулт", разглежда петте варианта за построяване на участъка и оценява какво въздействие биха имали тези проекти както върху водите, въздуха, културното наследство и здравето на хората, така и върху растителния и животинския свят. Разглеждат се концепции с използване на сегашния път Е-79, с изнасяне на цялото движение по нови трасета или с построяване на дълъг тунел.

"Екстрапак" ще строи четвърти завод за над 20 млн. евро

В-к Капитал

Лидерът в производство на чанти и опаковки - великотърновската фирма "Екстрапак", планира да построи още един, четвърти поред завод. Той ще се разположи на производствена площадка 2, където е завод 2, в съседство с новопостроената трета производствена мощност и изграждащия се в момента логистичен център на компанията. Инвестицията ще е за над 20 млн. евро, ще е най-мащабна от досегашните и ще стартира най-рано през лятото на 2018 г. Това съобщи за "Капитал" Милен Георгиев, управител на "Екстрапак".

Новият производствен комплекс ще е и най-сложният от реализираните до момента проекти на дружеството, като ще надгражда натрупания опит и ноу-хау в областта на опаковките. Предизвикателство този път е свързано от употребявани бирени бутилки да се произвеждат платове и торбички за многократна употреба, разкри в аванс управителят на "Екстрапак". Събирането на бутилките като суровина за производството ще е поверено на други организации. Новият завод ще се разположи в парцел от 40 дка, като точните му параметри все още са в процес на обсъждане.

Бизнесът се оплака от акциите на Валери Симеонов В-к Стандарт

Непристойно и ненормално поведение от страна на държавата, така нарече показните проверки на нощни заведения в Слънчев бряг Елена Иванова, председател на УС на Съюза на собственицитет в Слънчев бряг. Пред Флагман.бг тя реагира остро на скандалните нахлувания на вицепремиера Валери Симеонов в разгара на купона в клубове като "Оксижен" и "Какао бийч" в курорта.

"Просто това не е нормално, даже е възмутително, бих казала. Не може в разгара на летния туристически сезон, когато в едно заведение, без значение кое е то, има няколко хиляди посетители, платили вход и искащи да се забавляват цяла нощ, да се влезе по такъв начин, да се спре музиката и тези хора да си тръгнат крайно разочаровани, заяви Елена Иванова.

Броят на предсрочно освободените затворници тази година ще е рекорден

в-к Сега

Предсрочно освободените тази година ще достигнат рекорден брой. От началото на годината до 21 юли пуснатите от затворите, преди да са изтърпели цялото си наказание, са 632-ма според данните на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", получени от "Сега". Ако темпът се запази, до края на годината ще излязат още 451 души. Така ще се стигне до рекорд - 1083-ма. За сравнение - през 2010 г. предсрочно освободените са 1014, през 2014 г. - 855, през 2015 г. - 727, а през 2016 г. - 764.

Рекордът вероятно се дължи на факта, че в предпоследния работен ден на миналия парламент през февруари беше приета поправка в Наказателния кодекс, която махна ограничението за предсрочно пускане на рецидивисти. Законът позволява предсрочно да бъдат освободени и убийци, изнасилвачи, вършили отвличания, грабежи и т.н. Съдът разрешава това за "осъден, който с примерно поведение и честно отношение към труда е дал доказателства за своето поправяне и е изтърпял фактически не по-малко от половината от наложеното наказание". Неизтърпяната част от наказанието се превръща в изпитателен срок, като съдът може да нареди и пробация. Ако в този период бъде извършено ново умишлено престъпление или не се изпълнява пробацията, се излежава и неизтърпяното наказание.

Депутатите вдигнаха драстично разходите си за консултанти

в-к Сега

Въпреки че почти нищо не свършиха през първата сесия на 44-тия парламент депутатите са отчели, че са направили допълнителни разходи в размер на 2 180 000 лв., които са поети от бюджета на Народното събрание. Това съобщиха от администрацията на НС на запитване на "Сега". Сумата е с над милион и двеста хиляди лева, или с около 120%, по-голяма в сравнение с изхарчените допълнителни средства през първата сесия на предишния парламент през 2014 г.. Разплатените средства тогава са 956 202 лв.

Съгласно правилника на Народното събрание бюджетът му поема допълнителните разходи на народните избраници в размер на 2/3 от заплатата им, която в момента е три средни заплати в обществения сектор. С парите се покриват разходи за сътрудници, консултации, експертизи, за наети помещения и др. Отново според парламентарния правилник нещатните сътрудници на депутатите не получават пари от бюджета. Отделните парламентарни групи определят сами как да разпределят допълнителните средства, как да става отчитането, както и контролът върху разходите. На всеки три месеца депутатите информират ръководствата си какви пари са похарчили, като допълнителните средства "могат да бъдат обявявани и на страницата им в интернет", пише в правилника. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:35 | 08.09.22 г.
fallback