fallback

Преглед на печата за 1 август

08:06 | 01.08.17 г.

МОН въвежда 3-годишна уседналост за прием в първи клас в цялата страна

В. Сега

След последните скандали с приема на първокласници в столицата, които стигнаха дори до прокуратурата, министерството на образованието въвежда принципа на уседналост при класирането в цялата страна. Досегашният критерий за прием - близостта на дома на първолака до училището, се запазва като основен. Въвеждат се обаче допълнителни изисквания, които на практика могат да попречат на семействата да запишат детето си в най-близкото училище, ако по обективни причини живеят отскоро на този адрес.

Най-напред ще се класират децата, на които поне единият родител има постоянен или настоящ адрес в близост до училището, но той не е променян в последните повече от три години. Това условие ще важи за всички общини с повече от едно училище и ще влезе в сила от 2018 г., предвиждат промени в наредбата за организация на дейностите в училищното образование, публикувани за обществено обсъждане от просветното министерство. Срокът за коментари по измененията е до края на август.

Учителите не искат да работят през юли

В. Сега

Лятната ваканция се очертава като нова точка на напрежение в просветата. "Лично аз смятам, че лятната ваканция през месеците юли и август не трябва да се пипа. И учителите, и децата ни имат нужда да презаредят батериите. Знаете колко е напрегнато." Това коментира пред "Фокус" лидерът на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева. Тя настоя още в четвъртък да бъде свикан отраслов съвет, за да се изчистят споровете по въпроса и следващата учебна година да се подготви спокойно.

Банките продължават да печелят добре

В. Капитал Daily

Повече заеми за домакинствата, т.е. нов бизнес, ръст на постъпленията от такси, съчетани с по-малко разходи за обезценки в година без стрес тестове, носят силни печалби на банките за първото полугодие на 2017 г. На пръв поглед числото за шестмесечието се свива, но реално плюсът е дори по-голям от миналата година, ако се извади бонус постъплението от продажбата на Visa. Депозитите също са със стабилен годишен ръст въпреки почти нулевите лихви, показват излезлите в понеделник данни на БНБ.

Дават на НАП чиновници с 5000 лв. разлика в доходите, при 150 бона - конфискация

В. Монитор

Единен независим антикорупционен орган ще проверява декларациите за имоти и интереси, и за несъвместимост на лицата, заемащи висши публични длъжности. При установено несъответствие в размер над 5 000 лв. ще изпраща материалите на НАП, а при несъответствие над 20 000 лв. ще образува проверка на цялото имущественото състояние на лицата.

Ако в резултата от тази проверка се установи несъответствие от над 150 000 лв. между имуществото и нетния доход на проверявания ще се предяви иск пред съда за отнемане на незаконно придобито имущество. При постановена конфискация, 30% от стойността на отнетото ще се предоставя за социални цели. Статутът, функциите и правомощията на новия орган – Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (Комисията) са уредени в проекта на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, който Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане.

Продават на собственик на изгорял тютюнев склад общински имот

В. Монитор

Собственикът на един от изгорелите миналия 20 август тютюневи складове в Пловдив ще се сдобие с още един имот в града, ако общинският съвет одобри сделката. Предложението бившият почетен консул на Италия Пиетро Луиджи Гиа да се сдобие с общинските дялове в имот на ул. „Георги С. Раковски” 24, ще се гледа на предстоящата сесия на местния парламент.

Теренът е с площ от 165 кв.метра и попада в така наречената „Бяла зона” в Пловдив, която е една от най-скъпите и атрактивни части на града. Имотът е отреден за жилищно строителство, като в негово съседство в момента се изгражда 5-етажна кооперация. Половината от имота на ул. „Георги С. Раковски” Пиетро Луиджи Гиа купил в далечната 2007г. В момента, чрез фирмата си той е внесъл искане в общината да изкупи и техния дял, като за целта трябва да плати 42 650 лева.

Македония посреща Борисов с държавни почести

В. Стандарт

Министър председателят на Македония Зоран Заев ще подпише договора за добросъседство с България на втори август и заедно с българския премиер Бойко Борисов ще отидат да се поклонят пред паметника на Гоце Делчев, информира македонската Алфа ТВ. На Мечкин Камък обръщение ще направи и председателят на македонската влада – Талат Джафери. От там вече обявиха, че премиера Бойко Борисов ще бъде посрещнат с най-високи държавни почести. Исканията на опозицията, да се организира явен дебат за договора в Събранието няма да бъде уважено.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:34 | 08.09.22 г.
fallback