fallback

Преглед на печата за 18 юли

07:47 | 18.07.17 г.

2017: Годината на слънчогледа и царевицата

В. Капитал Daily

Силни реколти при царевицата и слънчогледа и леко по-слаби при пшеницата, но при умерен ръст на цените. Накратко това е прогнозата за земеделската година за най-произвежданите култури в страната. Добри зърнени добиви се чакат в Черноморския басейн, който е конкурентният пазар на България, но глобално има намаление на производството в ЕС и САЩ.

Житните и маслодайните култури са сред топ изнасяните стоки от страната, като годишно експортът е от порядъка на 1.5-2 млрд. евро заедно с преработените до масло суровини. Така годината е силна както за производителите, така и вероятно за икономиката и бъдещия износ. А ако се сбъднат прогнозите на ЕК, 2017 г. ще се бъде рекордна за производството на слънчоглед в България от 1993 г. насам.

Държавата готви нов тормоз за гражданите заради такса смет

В. Сега

До 30 юни 2018 г. всеки собственик на жилищен имот ще трябва да декларира в общините колко души го обитават. Такова уведомление трябва да подадат и собствениците на нежилищни имоти, които се облагат с такса битови отпадъци. Това става ясно от внесените от Министерския съвет в парламента промени в Закона за местните данъци и такси, с които от 1 януари 2019 г. се променя начинът на формиране на такса смет.

Както в. "Сега" писа, основната промяна в закона е отпадането на данъчната оценка на имотите като база за начисляване на налога и въвеждането на принципа "замърсителят плаща". Това означава цената на поддържането на чистотата в населените места да зависи основно от количеството изхвърлени отпадъци, а не от стойността на жилището.

Турция е забранила достъп на 77 българи заради тероризъм

В. Сега

77 български граждани са включени в списък на турското Министерство на вътрешните работи, забраняващ достъп до територията на страната заради подозрения в терористична дейност или връзки с подобни организации. Това става ясно от доклад на ведомството, в който са описани усилията, които Турция полага в борбата срещу терористичната организация "Ислямска държава". Публикуваните в него данни са към средата на месец юни 2017 г.

От доклада на турското МВР става ясно, че общо 53 781 души от 146 държави са включени в този черен списък, защото турските власти имат съмнения, че имат връзки с терористите. Най-много са жителите на Саудитска Арабия (7523), следвани от Тунис (4605) и Руската федерация (4128). От страните - членки на ЕС, най-много са французите с наложена забрана за достъп до територията на Турция - 2622-ма, следвани от белгийците (1519) и от гражданите на Обединеното кралство (1172).

В малките градове полицията хлопва вратите в 17 ч.

В. Сега

Смъртта на 18-годишно момче след побой пред дискотека в Бяла, Русенско, подсети МВР, че в малките населени места трябва да има полицаи денонощно. Вчера главният секретар Младен Маринов издаде заповед всички дежурни части да организират работата си така, че "през цялото денонощие да посрещат граждани, независимо от часа". Оказа се, че в малките населени места, където все пак има районно управление, то хлопва врати в 17 ч., както администрацията.

Коридорите в спешното и линейките с паникбутони

В. Монитор

Коридорите на спешните приемни отделения в болниците ще бъдат оборудвани с камери, с GPS-системи и възможност за гласова връзка с охранителна фирма или полицията, а всички мобилни екипи - с паникбутони. Това съобщи здравният министър проф. Николай Петров след работна среща на главния прокурор Сотир Цацаров с него, с вътрешния министър Валентин Радев и директорите на големите болници в София.

„Само тази година са регистрирани 52 случая на насилие над медицински екипи в страната, но това не е 100% от цялата реална действителност. Половината от тях са чиста физическа агресия“, допълни здравният министър. Цацаров съобщи, че през 2014 г. са били образувани 5 досъдебни производства за посегателства срещу медицински специалисти при и по повод изпълнение на тяхната служба, осъдени са 4 -ма - 1 ефективно, 1 условно, 1 на пробация и 1 на глоба. През 2015 г. са образувани 4 досъдебни производства, от които 1 е осъден на глоба. През 2016 г. са образувани 2 досъдебни производства, осъдени са 4-ма – 2-ма условно и на двама е наложена глоба.

Погват автомафията с камери в сервизите

В. Монитор

Денонощно видеонаблюдение във всеки автосервиз да пресича част от схемите на мафията с крадени коли. Това е една от идеите, които ще бъдат обсъдени от сформираната работна група между министерствата на вътрешните работи, на транспорта и на регионалното развитие, както и други отговорни структури при разцепването на сегашния Закон за движение по пътищата на два или три нормативни акта.

„В момента не малка част от сервизите, особено в по-малки населени места, се използват нощно време за разглобяване на откраднати автомобили за части“, разказа пред „Монитор“ зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:10 | 12.09.22 г.
fallback