fallback

Преглед на печата за 10 юли

08:04 | 10.07.17 г.

ГДБОП вече може да шпионира "Вайбър", "Фейсбук" и "Скайп"

В. Сега

Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) вече може да извлича информация от най-популярните мобилни приложения като "Вайбър", "Фейсбук Месинджър", "УатсАп", "Скайп" и др. Шпионският софтуер, който пробива мобилни устройства, е купен с обществена поръчка, информация за която е качена на сайта на службата.

От поръчката не става ясно за какво точно ГДБОП ще използва новия си софтуер - дали той ще се прилага само за сваляне на информация от мобилни устройства, иззети като веществени доказателства, или пък целта е събиране на информация чрез отдалечен достъп. Във втория случай на ГДБОП със сигурност ще им трябва разрешение за прилагане на СРС. По закон то се дава от съда. Няма гаранция обаче, че няма да се ползва и без съд.

Русия проверява от днес дали България спазва Виенската конвенция за доверие

В. Сега

Руски инспектори ще проверят военни обекти на територията на България от 10 до 13 юли в рамките на Виенската конвенция за мерки за укрепване на доверието и сигурността, заяви началникът на руския Център за намаляване на ядрения риск Сергей Рижков. "От 10 до 13 юли руска група инспектори планира да извърши проверка на посочен район на територията на България в рамките на реализиране на Виенската конвенция от 2011 година", казва Рижков, чиито думи се цитират на интернет страницата на Министерството на отбраната на РФ.

Еколозите и правителството влязоха в остър спор за въглищните централи

В. Сега

В остър, но задочен спор влязоха екологичното сдружение "За Земята" и "Грийнпийс - България" и управляващите начело с премиера Бойко Борисов. Ябълката на раздора е работата на въглищните централи в България, част от които може да бъдат затворени, защото не отговарят на изискванията на ЕС и замърсяват околната среда. България е обект на критики и срещу нея се водят наказателни процедури именно заради липсата на мерки срещу мръсния въздух и заради погазването на екологичните норми.

Критиката на еколозите завари част от властта в Стара Загора, където в петък се проведе среща, организирана от синдикатите за спасяване на въгледобива.

500 бона за хотел на ВИП гостите за БГ председателството

В. Монитор

Половин милион лева ще плати страната ни за нощувките на ВИП гостите, които ще се изсипят у нас от януари до юни догодина в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС. Това става ясно от обявена обществена поръчка, с която се търсят хотели за целта. В този период от половин година ще трябва да посрещнем общо 20 000 делегати от държави членки и от европейските институции за над 200 събития в София. 

Повторен оглед изяснява причините за пожара на крана пред НДК

В. Труд

Днес ще бъде направен повторен оглед на изгорелия кран, който демонтираше паметника 1300 години България пред НДК. Очаква се след това да стане ясно каква е причината за пожара и на каква стойност са щетите. Според инженерите става въпрос за умишлен палеж с коктейли Молотов. Кранът също трябва да бъде демонтиран, защото не може да бъде преместен на собствен ход. На негово място ще бъде докаран нов. Това ще забави разрушаването на паметника с около седмица.

Инж. Иван Стойков посочи, че ще се забави демонтажа на паметника с около седмица. Стрелата, хидравлично масло е изтекло, двигателят е изгорял. По думите му става думи за умишлен палеж, тъй като е запален точно така, за да бъде унищожен.

Градушката вдига стойността на плодовете и зеленчуците

в. Труд

Цените на плодовете и зеленчуците у нас ще се покачат заради градушките, но поскъпването няма да е драстично. Причината е, че 85% от плодовете и зеленчуците у нас са вносни, а едва 15% е родното производство, заяви пред “Труд” Слави Трифонов, председател на Съюза на градинарите в България. По думите му засегната е реколтата от сливи, ябълки, кайсии, череши, праскови, като на места в Източна и Западна България пораженията са много сериозни. “Има фермери със 100% щета от градушката, а обезщетението, което предоставя министерството на земеделието и храните, не може да покрие само разходите на производителя през годината”, добави той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:51 | 09.09.22 г.
fallback