fallback

Преглед на печата за 4 юли

07:40 | 04.07.17 г.

Кадри с подкрепа в. Капитал Daily

Кадровите рокади при всяко ново упрaвление не са нещо необичайно, но в енергийния сектор винаги са изглеждали като сложен пъзел от интереси. В края на миналата седмица този пъзел беше пренареден с връщането на Жаклен Коен на поста председател на борда на директорите на АЕЦ "Козлодуй". Той беше освободен от него по време на служебното правителство на Герджиков и на негово място беше назначен изпълнителният директор на БЕХ Петьо Иванов.

Връщането на Жаклен Коен обаче е, меко казано, странно. Още с назначаването му по време на правителството на Пламен Орешарски, единственият въпрос за неизвестния в енергийните среди Коен беше чии интереси ще защитава той в АЕЦ "Козлодуй". Повечето отговори клоняха към ДПС и търговец на скрап. Със сигурност Коен не е любимец и на енергийния министър Теменужка Петкова, която го освободи от поста изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) през февруари миналата година.

Компаниите могат да кандидатстват за 35 млн. евро за иновации в. Капитал Daily

Една от най-големите процедури за предоставяне на субсидии по оперативна програма "Конкурентоспособност" през тази година - тази за разработване на иновации, е отворена за кандидатстване до 26 септември. Общият бюджет е 35 млн. евро (68.5 млн. лв.), които ще бъдат разпределени между всякакви по размер компании. Те могат да кандидатстват самостоятелно или заедно с научни организации. Отделен проект може да получи между 100 хил. лв. и 1 млн. лв. субсидия, като целта е да се разработят продуктови или производствени иновации в приоритетни области като IT, биотехнологии и др.

Партиите без право на централи имат десет дни да ги освободят в. Капитал Daily

Областният управител на София Николай Пехливанов е дал срок до 14 юли на формациите, чийто изборен резултат не поднови присъствието им в парламента, да напуснат партийните си централи.Първоначално от областната управа твърдяха, че решението дали да се отнемат централите е политическо и ще бъде взето след разговор между областния управител и премиера Бойко Борисов.

НЗОК съвсем вдигна ръце от контрола над онколекарствата в. Сега

Въпреки постоянния ръст на преразходите на онколекарства здравната каса се отказа от още една мярка за контрол. "Болниците няма да бъдат задължени да използват смесителни системи за приготвяне на медикаментите за химиотерапия", съобщи вчера подуправителят на НЗОК Димитър Петров. Вместо това догодина ще има текст в Националния рамков договор, че болниците "са задължени да прилагат планиране с оглед оптимално недопускане на излишъци на лекарствата, които се изхвърлят". "Това ще може да стане чрез ръчно планиране, полуавтоматизирани системи или автоматизирани системи, тоест оставяме трите възможности", обясни той.

Мениджъри отиват на съд за разрушения тютюнев склад в Пловдив в. Сега

Двама от мениджърите на фирма "Одрин 8" ЕООД се сдобиха с обвинителен акт от Пловдивската окръжна прокуратура заради незаконното бутане на тютюневия склад на едноименната улица в града. Георги Бранеков и Александър Николич отиват на съд, защото са нарушили Закона за културното наследство, съобщиха от държавното обвинение. Фирмата "Одрин 8" ЕООД е собственост на "Пи Джей Трейд".

Употребяваме 50% по-малко найлонови торбички в. Монитор

Употребата на найлонови торбички у нас е намаляла с около 50%, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Според проучвания на екоминистерството над 40% от потребителите в страната вече избягват да ползват този вид опаковки, като носят при пазаруване торби за многократна употреба. Славея Стоянова, директор на дирекция „Управление на отпадъците и опазване на почвите“ в министерството заяви, че “има промяна в манталитета на българина и вече се създава култура на намаляване употребата на найлоновите торбички”.

Данъчните погнаха молове и ресторанти в. Монитор

Данъчните погнаха столичните молове и големите ресторанти в столицата. Патрули започват обиколки и във всички търговски обекти в София, както и в Югозападна България в градовете Перник, Кюстендил и Благоевград, съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП).

Инспекторите ще наблюдават и заведения, за които е потвърдено, че има съсредоточаване на голям брой хора, а отчетените ниски обороти будят съмнение. След обследване на риска в такива обекти ще бъдат възлагани ревизии на фирмите и физическите лица свързани с тях, обясняват от приходната администрация.

НЗОК договаря лекарства от производителя в. Труд

Здравната каса ще договоря отстъпките за онкомедикаменти, но търгът за тях ще се провежда централизирано от Министерство на здравеопазването по електронен път, а не от отделните лечебни заведения. Това стана ясно в понеделник след като Надзорният съвет на финансовата институция прие изменение в Закона за здравното осигуряване и наредбата, регулираща заплащането на медикаментите. Промяната влиза в сила от януари, 2018 г. НЗОК ще заплаща лекарствата директно на дистрибуторите, т.е. на търговците на едро вместо на лечебните заведения, обясни д-р Димитър Петров, зам.-управител на касата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:00 | 11.09.22 г.
fallback