И тестовете на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) установиха различия в храните в Източна и Западна Европа. Резултатите бяха обявени от зам.-директора на институцията Тодорка Яновска пред БНТ.
В нито един от продуктите няма съставки, които са опасни за здравето, категорична беше тя, но посочи, че в някои от анализираните продукти има различия в състава, предлагани на пазара в Германия и Австрия и в България. Това прави храните с различно качество, отчете Яновска, но отказа да коментира дали то е по-ниско у нас. „За всеки качеството е различно“, каза тя.
Експертът посочи за пример газирана напитка, която в Западна Европа се предлага със захар, а в България – с глюкозо-фруктозен сироп, маслеността на маслото е малко по-висока в България, отколкото в Германия (82% спрямо 80%), съдържанието на мляко в някои от анализираните шоколадови продукти в България е по-ниско, отколкото в германските и т.н.
Има разлика и по отношение на вкуса и външния вид на продуктите, отчете още Яновска. Например на българския пазар шоколадовите изделия са с по-добър вкус и със съдържание на какао, макар че проверките са показали, че по отношение на сиренето например показателите у нас са по-лоши, отколкото в Западна Европа.
По отношение на обявеното на етикетите и съдържанието на самите хранителни продукти и напитки разминавания има както у нас, така и в предлаганите на пазара в Западна Европа, категорична беше Яновска. Тя обаче допълни, че те са в рамките на „допустимите отклонения“ и не могат да бъдат окачествени като съществени.
БАБХ направи анализи на общо 31 продукта в 5 хранителни групи – млечни, меса, шоколадови изделия и т.н. При седем от продуктите има различия в обявеното на етикета и съдържанието, което е едно нарушение по европейските правила. Всички продукти са от една група – газирани напитки и плодови сокове. Разлика има и по отношение на детските храни – в едно от пюретата в България съдържанието на рапично олио е значително под това в предлаганото на германския пазар. Открити са разминавания при маргарина, както и в шоколадов десерт, става ясно от данните на БАБХ.
Агенцията е направила и допълнителни анализи за качеството на месните продукти – те са били обявени като 100% от свинско месо и друг вид месо не е било установено, млечните продукти също са проверявани за немлечни мазнини, каквито не са били установени. Няма и неразрешени оцветители и консерванти в напитките, показват още анализите.
Различията във вложените съставки на едни и същи продукти, произвеждани от едни и същи производители и предлагани в различните държави от ЕС, беше установено и от други лаборатории в общността. В Източна Европа обявиха, че това е недопустимо, защото пазарът е единен и с различните съставки компаниите заблуждават потребителите.
Резултатите от българските тестове ще бъдат предоставени на комисаря по защитата на потребителите в ЕС.
"Няма никакъв проблем с безопасността на българските хранителни продукти. Трябва да бъде уведомено Министерството за безопасност на храните за резултатите от изследванията ни. Вероятно след септември може да очакваме някаква промяна в хранителните продукти на пазара", категоричен бе пред Bulgaria ON AIR доктор Любомир Кулински директор на Дирекция контрол по храните.
преди 7 години ... а ти кво каза ? ... пак нищо или реши да демонстрираш че имаме хора ниско качество ? ... знаем те, знаем и в коя кофа живееш! отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 7 години Не е проблем, че масово стоките се различават от западна европа.Тук има и достатъчно луксозни стоки, така че който има кинти проблем с качеството няма.Проблем е, обаче, да мерят българските стоки редом до западно европейските им в една графа, когато става въпрос за инфлация. Тук структурата на инфлацията е различна и ако това не се отчита от eustat, се получава изкривяване на макроикономическите показатели в полза на европейската печатарка. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 7 години "Ужасно отношение към българските клиенти. Подобен вкус и състав върви в мизерните страни от Третия свят..."Така ли стана? *** щото те още не са се усетили, че сте вече у четвъртия свят, бре мишльо... хихи... отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 7 години И пасти, пасти яжте повечко, кат немате пари за леб.... хихихи... ... въшкари евроатлантически... *** геби... хихи... отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 7 години Има един съвсем пpoст начин да се защитите от храни с по-ниско качество и той е СПРЕТЕ ДА СЕ TЪПЧETE С ***! Яжте прясна храна. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 7 години ми събираме се... :))) отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 7 години заглавието е един път -- събирачка за формумни *** :) а след лютеницата, вече откритията ви не могат да ме изненадат :) отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 7 години Абе качеството на храните, то всеки който е бил навън е виждал какво е качество и какво са заместващите продукти произвеждани и предлагани масово у нас.Като стана дума, дори и в Румъния освен че храните са с по-добро качество са и освен това по-евтини заради по-ниското ДДС. Само у нас и още няколко африкански страни от третия свят облагаме храните си с ДДС на общо основание 20%, пък било то и имитации на храни каквито масово се продават у нас заради ниския стандарт на живот. С ЕНП и ГЕРБ напред дето се вика, преди беше КПСС и БКП, ама то като гледам няма много разлика. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 7 години То си беше ясно, че качеството следва да е съобразено с нивото на държавата в която се продават храни. Ако има контрол, качеството е високо, като например Гърция и дори Румъния. Ако контролът е фиктивен, няма нужда от добро качество, защото ако се затегне контрола то над половината местни производители ще изкапят също, което ще се отрази зле на ниския жизнен стандарт, както и на платежния ни баланс ако се засили вноса и то на нормални храни. Така че всичко е наред при нас, а по-добро качество може да имаме като настигнем поне Румъния, хората от Русе зная за какво говоря и защо има практика да прескачат у Румънско за месечен пазар на храна, после във фризера и хладилника и цял месец нормално ядене. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 7 години От няколко години съм отвратен от вкусовите качества на произведените от Монделииз в България шоколади с марката Своге. Ужасно отношение към българските клиенти. Подобен вкус и състав върви в мизерните страни от Третия свят, а цената им тук не е по-малко отколкото на вносните чужди марки. Продуктите под марката Своге вече не са шоколад, а някакъв долнопробен марципан, направен като за мизерници от гетата, но пък на цената на горе-долу сносен шоколад. отговор Сигнализирай за неуместен коментар