И тестовете на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) установиха различия в храните в Източна и Западна Европа. Резултатите бяха обявени от зам.-директора на институцията Тодорка Яновска пред БНТ.
В нито един от продуктите няма съставки, които са опасни за здравето, категорична беше тя, но посочи, че в някои от анализираните продукти има различия в състава, предлагани на пазара в Германия и Австрия и в България. Това прави храните с различно качество, отчете Яновска, но отказа да коментира дали то е по-ниско у нас. „За всеки качеството е различно“, каза тя.
Експертът посочи за пример газирана напитка, която в Западна Европа се предлага със захар, а в България – с глюкозо-фруктозен сироп, маслеността на маслото е малко по-висока в България, отколкото в Германия (82% спрямо 80%), съдържанието на мляко в някои от анализираните шоколадови продукти в България е по-ниско, отколкото в германските и т.н.
Има разлика и по отношение на вкуса и външния вид на продуктите, отчете още Яновска. Например на българския пазар шоколадовите изделия са с по-добър вкус и със съдържание на какао, макар че проверките са показали, че по отношение на сиренето например показателите у нас са по-лоши, отколкото в Западна Европа.
По отношение на обявеното на етикетите и съдържанието на самите хранителни продукти и напитки разминавания има както у нас, така и в предлаганите на пазара в Западна Европа, категорична беше Яновска. Тя обаче допълни, че те са в рамките на „допустимите отклонения“ и не могат да бъдат окачествени като съществени.
БАБХ направи анализи на общо 31 продукта в 5 хранителни групи – млечни, меса, шоколадови изделия и т.н. При седем от продуктите има различия в обявеното на етикета и съдържанието, което е едно нарушение по европейските правила. Всички продукти са от една група – газирани напитки и плодови сокове. Разлика има и по отношение на детските храни – в едно от пюретата в България съдържанието на рапично олио е значително под това в предлаганото на германския пазар. Открити са разминавания при маргарина, както и в шоколадов десерт, става ясно от данните на БАБХ.
Агенцията е направила и допълнителни анализи за качеството на месните продукти – те са били обявени като 100% от свинско месо и друг вид месо не е било установено, млечните продукти също са проверявани за немлечни мазнини, каквито не са били установени. Няма и неразрешени оцветители и консерванти в напитките, показват още анализите.
Различията във вложените съставки на едни и същи продукти, произвеждани от едни и същи производители и предлагани в различните държави от ЕС, беше установено и от други лаборатории в общността. В Източна Европа обявиха, че това е недопустимо, защото пазарът е единен и с различните съставки компаниите заблуждават потребителите.
Резултатите от българските тестове ще бъдат предоставени на комисаря по защитата на потребителите в ЕС.
"Няма никакъв проблем с безопасността на българските хранителни продукти. Трябва да бъде уведомено Министерството за безопасност на храните за резултатите от изследванията ни. Вероятно след септември може да очакваме някаква промяна в хранителните продукти на пазара", категоричен бе пред Bulgaria ON AIR доктор Любомир Кулински директор на Дирекция контрол по храните.
преди 7 години Не е вярно това.В БГ има много качествени стоки, дори някои от тях по-качествени от Германия, но не са евтини, защото се водят луксозни.... ВЕЧЕ. :-)Единствения проблем е, че се правят на луди и си служат със статистиката както им е удобно, което вкарва красиви, но фалшиви макроикономически аргументи за стабилност в устата на Борисов и онова недоносче Горанов. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 7 години Проблемът не е химичен, а физиологичен, ***! Аз со пола не бих си обърсал в тебе, не ли да ти отговарям, ама разни четат и ше земат да те земат на сериозно с твоя линк ... Фруктозата не изисква инсулин и се обработва директно в черния дроб, като се складира като мазнина. Няма разлика в химията, а в количествата фруктоза, които поемаш през ***, подсладени с High Fructose Corn Sirup - HFCS. Ефектът е затлъстял черен дроб и организъм и повишен потенциал за сърдечно-съдови проблеми.Ето малко инфо:http://naturalsociety.com/newly-discovered-side-effect-of-high-fructose-corn-syrup-is-alarming/http://***.huffingtonpost.com/dr-mark-hyman/high-fructose-corn-syrup_b_4256220.htmlИма купища инфо - който иска, да си търси! Едно е сигурно - HFCS се слага в евтини сурогати, предназначени за безмозъчни бройлери - и на изток, и на запад... Но на запад вече избягват, щот била мноо полезна *** и фруктозата... хихи... отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 7 години От тук се налага извода , не че нямаме пари за същите стоки като в Германия , а не ни броят зана хора . отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 7 години Вярно е, че тук има стоки, които са по-скъпи Германия. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 7 години Ще еима интересно , да посочат точно кой са стоките и тахната цена в Германия и колко плащаме в България . Да не се окаже че хем ги нямаме парите хем плащаме повече . отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 7 години я кажи кво предизвиква и каква е разликата ако се ползва вместо захар ... да се позмеем че нали уж си химик, ама май си лаик ! :) ... ето да четеш че ми писна от твоята неукост!https://***.fda.gov/Food/IngredientsPackagingLabeling/FoodAdditivesIngredients/ucm324856.htm отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 7 години Ква захар, бре колега? Кой шти аби захар за некви югоизточни ***? Захарта струва пари, а българите-евроатлантици нещо ги немат под ръка парите, та това е проблемът... Не чете ли статията и какво слагат в кокаколата....?Има бая инфо из нета и цели филми за това, какво предизвиква фруктозният сироп в организма - който иска, да търси... Щото на 3/4 от тукашните бройлери пълните с въпросните *** магазини са им единствената придобивка от евроатлантизма и изобщо не им пука какво им продават - важното е да пише с латински букви и да прекъсват по телевизията осем пъти филм от час и половина, та да им го показват... хихи... отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 7 години То и "Милка" е със същото качество, хубав шоколад под 3лв. почти няма вече. Масово накъртват на захар, да не кажа, че направо усещаш захарта като го дъвчеш. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 7 години Че те повечето шоколади "Своге" не се правят в България. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 7 години Наште буклуци били с 5% по-буклуци от западните буклуци...Голяма работа!Все са си буклуци...Спомнете си "Крилце или кълка" с Луи дьо Финес...В днешно време,за да ядеш нещо вкусно и натурално трябва сам да си го произвел....,което естествено е непостижимо за огромния процент от хората...Пък за тия дето е постижимо ги примързява,така че свиквайте с буклуците... отговор Сигнализирай за неуместен коментар