fallback

Преглед на печата за 22 юни

07:35 | 22.06.17 г.

Онлайн продажбите: Малко компании, много купувачи на дрехи в. Капитал Daily

Само 9% от компаниите в България продават онлайн, докато в евросъюза една пета от фирмите използват интернет като канал за продажби и едва 3% от тях в 28-те страни членки не са имали интернет връзка към началото на 2016 г. Това показват данните на Евростат, обобщени в доклада "Дигиталната икономика и общество в ЕС".

Данните като цяло говорят, че бизнесът изостава от потребителите, предвид че 85% от домакинствата в ЕС имат интернет, а все по-голяма част разчитат на мрежата и за пазаруване - две трети от тях са купували стоки или услуги онлайн, като електронните продажби вече носят 16% от общия оборот в сравнение с 14% през 2010 г.

Дилърът на "Мерцедес" опроверга прокуратурата за колата на Лозан Панов в. Капитал Daily

Тезата, че болтовете на мерцедеса на НСО, ползван от Лозан Панов, са се развили сами, не почива на експертно мнение, а е била манипулативно наложена от прокуратурата. Това става ясно от отговори от официалния представител на "Мерцедес" за България "Силвър стар" до "Капитал".

КЗК ще проучва детайлно миниатюрна сделка за 19 аптеки в. Капитал Daily

Комисията за защита на конкуренцията изключително рядко не одобрява поискана сделка между компании за месец, а тръгва към по-дълбоко проучване на участниците в придобиването и сектора. В новия си състав тя предприема този ход за втори път: първо го направи при средно голяма сделка в охранителния сектор, а сега ще инвестира сили в проверка на ефекта от покупка на 19 аптеки. Общото в случая е, че двата сектора са наситени с конкуренция.

Проектът за 77-метрова сграда на бул. "България" се препъна в комисията по градоустройство в. Капитал Daily

Комисията по градоустройство към Столичния общински съвет (СОС) не допусна промяна в плана на парцел до бул. "България", където да бъде построена 77-метрова сграда.

Гласуването в сряда бе второ, след като през април комисиите по градоустройство и по екология върнаха искането на инвеститорите от "България билдинг". Тогава те поискаха транспортен анализ и доказателство по спорен въпрос - че теренът попада в зона, която допуска застрояване без ограничения за височината. В сряда инвеститорите представиха поисканата документация, но тя бе оспорена от общинските съветници.

Смесеният вот се оказа удобен за опозиция и управляващи в. Сега

Шансовете парламентът да приеме промени в действащия Изборен кодекс и да въведе смесена мажоритарно-пропорционална система изглеждат все по-големи, въпреки че в деловодството му не е внесен нито един такъв законопроект. Вчера депутатите на "Обединени патриоти" и на "Воля" се изказаха в подкрепа на неродения проект на БСП.

Искрен Веселинов от ОП заяви, че групата му готви свой вариант за изменение на изборните правила, с който ще се търси "баланс между мажоритарното начало и представителството в парламента". "Партиите трябва едновременно да бъдат стимулирани да предлагат личности, да дадат възможност на гражданите да избират личности и същевременно да се запази балансираното представителство в парламента, което дава пропорционалната система.

Отново се извиха опашки пред Търговския регистър в. Сега

За поредна година пред офиса на Агенцията по вписванията се извиват дълги опашки. 30 юни е крайният срок за предаване на годишните финансови отчети и по традиция много фирми оставят работата за последните дни, а агенцията се оказва затруднена да посрещне наплива.

Близо 400 000 компании се очаква да подадат до края на юни финансовите си отчети за 2016 г. До момента това са направили малко над 216 хиляди, съобщиха от агенцията. Само 97 000 са подадени по електронен път. От Агенцията по вписванията отчитат, че сега закъсняващите и чакащите последния срок са по-малко от предни години.

София слага будки за билети на летището в. Сега

Проблемът с продажбата на билети за градския транспорт на летище София се очаква да бъде разрешен до две седмици. Това съобщи изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност Християн Петров по време на комисия по транспорт към Столичния общински съвет вчера. Две будки за продажба на билети ще бъдат поставени до спирките на градските автобуси при терминал 1 и терминал 2, като задължително условие при назначаването на продавачите в тях ще е да владеят английски език.

Президентът поиска от Цачева орган за борба с корупцията във властта в. Стандарт

Държавният глава Румен Радев разговаря на „Дондуков" 2 с министъра на правосъдието Цецка Цачева. Работната среща е част от поредицата консултации на президента с представителите на правосъдната система и изпълнителната власт. Министър Цачева запозна президента Радев с хода на съдебната реформа и с приоритетите в работата на Министерството на правосъдието.

В края на 2017 г. ще има втори прием на общински проекти в. Стандарт

През декември 2017 г. ще бъде обявен вторият прием на проекти по подмярка 7.2 „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура", съобщиха от Министерството на земеделието. Средства за проектите ще бъдат осигурени от остатъчния разполагаем бюджет в размер на около 200 млн. евро след предоставяне на финансова помощ по проектите, постъпили в рамките на прием 2016 г.

Новият прием ще предостави възможност за равен достъп до финансиране на общините от селските райони, чиито проекти няма да бъдат одобрени през настоящата година и ще осигури необходимото технологично време за изпълнение на одобрените инвестиции в рамките на програмния период, посочиха от Министерството на земеделието.

По 316 души на ден смятат онлайн колко ще им е пенсията в. Монитор

Средно по 316 души на ден пресмятат бъдещата си пенсия чрез онлайн платформата на Националния осигурителен институт (НОИ). Само за първите 5 месеца на годината 47 740 нашенци са проверили каква би била сумата им за старини, показват справка на „Монитор“ в института. Не всички мераклии да разберат какъв ще е размерът на бъдещия им доход за старини обаче са в предпенсионна възраст. Т.е. сред тях може да има и хора, на които не им достигат възраст и осигурителен стаж, за да излязат в заслужена почивка.

„За определяне прогнозния размер се взема предвид средно месечният осигурителен доход за 12 календарни месеца, предхождащи датата, от която се изчислява пенсията“, обясниха от НОИ. За да видят прогнозния размер на пенсията си, трудещите се трябва да имат Персонален идентификационен код, издаден от НОИ.

Архитекти искат промени в строителния закон в. Монитор

Архитектите поискаха промени в ЗУТ, за да стане нормативният документ работещ и да се пресекат възможностите от различни търгувания в разпоредбите му. Това стана ясно в сряда по време обсъждане в Съюза на архитектите в България на редакцията на една от наредбите към него, отнасяща се до съдържанието и обхвата на инвестиционните проекти.

Според Стояна Чавдарова гл. арх. на Кюстендил последните промени в ЗУТ са направили процесът на инвестиционното проектиране много по-труден. По думите й трябва да се върви към улесняване на процедурите, електронно одобряване на проектите и съобразяване на закона с евродирективите. Главният архитект на Бяла Слатина Петър Червеняшки пък смята, че промените са належащи, защото ЗУТ е в противоречие с другите закони, с които е свързан.

Лиляна Павлова: Програмата на България за ЕС е готова до месец в. Труд

България е готова за председателството на Съвета на ЕС, очертани са 5 основни теми – растеж, конкурентноспособност и работни места, вторият е социален стълб и недискриминация, енергийният съюз и промените на климата, сигурност и миграция и петият приоритет – ЕС като глобален играч на световната сцена. Това заяви по време на форум, организиран от евродепутата Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП) в Брюксел за бъдещото председателство на страната ни на ЕС, Лиляна Павлова, министър на европредседателството на България на Съвета на ЕС.

Кабинетът даде терен за нов парк в „Младост“ 3 в. Труд

17 декара за нов парк в столичния ж. к. „Младост“ 3 прехвърли правителството на Столичната община. Целта е теренът да се превърне в място за отдих, спорт и развлечения.

„Мястото се намира от северната страна на църквата, точно срещу бившия детски атракцион „Патиланци“. Преди е било собственост на Министерството на отбраната. Нека благодарим на кабинета за този жест“, заяви пред „Труд“ главният архитект на София Здравко Здравков. Той добави, че имотът действително е подходящ за парк, в който може да има и спортни площадки, както и места за отдих. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:46 | 10.09.22 г.
fallback