fallback

WWF: Чрез опазване на природата България може да е модел за бъдещото развитие

Решението на Тръмп да оттегли САЩ от Парижкото споразумение консолидира несъгласните с него, заявиха участниците в екоконференция

13:19 | 08.06.17 г. 3

Чрез опазването на околната среда България може да е нов пример и модел за бъдещото развитие, коментираха участници в конференцията „Икономика за жива планета“, организирана от WWF България.

Качествената околна среда и овладените промени в климата са ключово условие, за да гарантираме един стабилен свят с добри условия за живот и гарантирано икономическо развитие, заяви Веселина Кавръкова, ръководител на WWF България.

Тя посочи, че един от начините за отговор на големите предизвикателства в сегашната геополитическа ситуация е като се обърнем към въпросите на околната среда и промените в климата. Необходимо е и сътрудничество – мобилизация на държава и общини, научни среди и НПО, както и сътрудничество отвъд националните граници. 

След 10 000 години сравнително стабилно развитие през последните 50 години влиянието на човека върху планетата рязко се промени, заяви Деон Нел, консервационен директор в WWF. Според него имаме не повече от 20 – 30 години, за да разрешим проблема, който създадохме.

До 2050 година трябва да стабилизираме климата и броя на населението, както и да стабилизираме биосферата, за да спре непрестанната загуба на биоразнообразие, заяви експертът. Според него влиянието на човешката дейност може да се промени чрез модерни технологии, включително за обработване на земята. Той допълни, че следващите три години са критично важни за вземането на решения за следващите десетилетия.

По повод решението на американския президент Доналд Тръмп да оттегли САЩ от Парижкото споразумение за климата Деон Нел припомни, че в резултат редица държави препотвърдиха ангажиментите си от Париж. Същото направиха шефове на големи компании и кметове на големи градове в САЩ.

Това, за което трябва да се погрижим, е да не губим ангажимента на бизнеса и кметовете на големите градове да продължат да прилагат правилата, залегнали  в Споразумението, препоръча той.

Огнян Златев, ръководител на представителството на ЕК в България, посочи, че ЕС вижда в Парижкото споразумение ключ към устойчив просперитет. Решението на Тръмп по думите му всъщност доведе до консолидиране на несъгласните с позицията му, отчете той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:21 | 13.09.22 г.
fallback