fallback

Преглед на печата за 7 юни

07:30 | 07.06.17 г.

И easyJet започна полети от Варна до Лондон в. Капитал Daily

Още една авиокомпания пуска полети от Варна до Лондон, съобщиха от "Летище Варна". Във вторник беше открита линията до Лондон на нискобюджетния превозвач easyJet.

Освен до британската столица през летните месеци превозвачът ще лети от Варна и до летище "Шьонефелд" в Берлин. Така британската авиокомпания ще превърне Варна в своето второ летище в България след София, откъдето през 2007 г. започна целогодишни полети до Гетуик и Станстед в Лондон и Манчестър.

Съдът отмени отказа на президента и за втората стенограма за КТБ от 14 юли 2014 г. в. Капитал Daily

Ръководителят на правния екип в Програма достъп до информация - адвокат Александър Кашъмов и журналистът от BiT Илия Вълков спечелиха на първа инстанция дело срещу президентската институция за достъп до стенограмата от консултациите при президента на 14 юли 2014 г. Това е второто заседание при президента Росен Плевнелиев през лятото на 2014 г., на което се обсъжда кризата с КТБ и изхода от нея с участие на политици, ръководството на БНБ.

Информацията за съдебното решение, с което се отменя отказът на президента да предостави на Вълков стенограмата от 14 юли 2014 г., бе потвърдена пред "Капитал" от Александър Кашъмов. Според съда, след близо 3 години няма опасност публичното оповестяване на всички факти, свързани с фалита на банката и последиците от това, да доведе до вреда.

Строежът на "Струма" от Благоевград до Крупник започва през август в. Капитал Daily

През август започва строителството на отсечката от автомагистрала "Струма" от Благоевград до Крупник. Това обяви в сутрешния блок на bTV министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. За трасето има избран изпълнител още от 2015 г., а в края на април бе официално одобрено и еврофинансирането за отсечката, като се изчаква издаването на разрешението за строеж. Отсечката е с дължина близо 13 км.

Строител е обединението "АМ Струма 3.1", като водеща компания в нея е благоевградската "Агромах", а участват още АБ, "Хидрострой", "Пътища Пловдив груп", "Пътища Пловдив" и "Алве консулт". Очакванията са участъкът да бъде готов някъде през пролетта на 2021 г., тъй като срокът за изпълнение е три години и половина. Другата отсечка - от Кресна до Сандански, e възложена през септември 2015 г. на консорциум "Струма – лот 3.3" с основен участник "ГБС Инфраструктурно строителство".

КС забрани парламентът да пита Цацаров за конкретни дела в. Сега

Конституционният съд (КС) забрани изрично на парламента да пита главния прокурор за конкретни наказателни дела. Решението е по питане на самия обвинител №1 Сотир Цацаров.

През ноември миналата година Цацаров поиска КС да разтълкува текст от основния закон, който предвижда, че Народното събрание изслушва и приема годишните доклади на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и на главния прокурор, внесени от Висшия съдебен съвет. В конституцията е записано, че тези доклади са "за прилагането на закона и за дейността на съдилищата, прокуратурата и разследващите органи". Веднага след това е записано, че парламентът "може да изслушва и приема и други доклади на главния прокурор за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика".

Съдът и прокуратурата се хванаха за гушите заради незаконни СРС-та в. Сега

Нов епизод от войната между главния прокурор Сотир Цацаров и недолюбвания от него председател на Софийския градски съд (СГС) Калоян Топалов започна вчера. Поводът е проверка на прокуратурата, образувана на база на доклад на Топалов, че предишното ръководство на съда незаконно е разрешавало да се подслушват посолства със СРС-та.

Държавното обвинение е поискало да му се предоставят всички документи, свързани с оперативните разработки. От съда отговорили, че това няма как да стане, тъй като би било нарушение и поканили наблюдаващия прокурор да прочете делата и да посочи кои документи му трябват. Прокурор Клементина Паличева от спецзвеното "Антикорупция" обаче настояла, че иска всички документи.

Eдно паркомясто за 1500 туристи по морето в. Монитор

Приблизително 1500 туристи ще се борят за едно паркомясто по големите ни курорти. Това показа проучване на „Монитор“ в началото на сезона. Повечето от най-големите ни места за почивка разполагат с ограничен брой паркинги. Синята зона в Бургас е с най-голям капацитет и може да поеме 5000 коли. Нашумелият „Слънчев бряг“ има два паркинга съответно с 500 и 1200 места. Несебър – 300 извън Стария град.

Паркингът при автогарата в „Албена“ може да приюти 331 автомобила, след което гостите може да използват шатъли или да се придвижват пеша. Вечният Созопол има терен за 500 автомобила. Простата сметка показва, че тази част от Черноморието може да приеме общо около 8000 коли. Като се добавят към тях и приблизително 3000-те места на паркинг за хотелите, общата цифра става малко над 10 000 места.

Над 300 жалби срещу столичното парно в. Монитор

322 са жалбите срещу топлофикациите подадени при омбудсмана на страната от началото на годината, като повечето от тях са срещу столичното дружество. Това стана ясно по време на форум за превенцията на проблемните плащания в ютилити сектора, провел се в София.

Зам.-омбудсманът на Република България Диана Ковачева, уточни за „Монитор“, че 60% от потребителите се обръщат към омбудсмана едва след като са осъдени и дългът им е набъбнал неимоверно много и нещата са стигнали до съдебен изпълнител. По думите й много по-добре би било те да търсят съдействие от институцията или начин да се разсрочат неплатените сметки много по-рано.

Вдигат завод на мястото на „Полимери“ с над 500 нови работни места в. Монитор

Върху терена на фалиралия химически завод в Девня „Полимери“ от близо 1 300 декара, купен от пловдивската фирма „Хъс“, която се занимава с производството на метал от скрап, ще бъде вдигнат нов завод, съобщи областният управител, Стоян Пасев. Очаква се новият промишлен гигант да осигури между 500 и 550 нови работни места.

Новият собственик е избрал мястото за завода заради добрата му локация и близост до пристанището, чрез което ще може да осъществява внос и износ на метали, уточни Пасев. С парите от сделката по продажбата на терена на „Полимери“ пък ще бъдат удовлетворени голяма част от работниците и кредиторите, но не всички, тъй като общата стойност на задълженията на „Полимери“ е над 20 милиона лева.

Пускат евтини кредити за саниране на къщи в. Труд

Еднофамилни къщи и студентски общежития също ще могат да се санират, но не безплатно, а с нисколихвени кредити. Това стана ясно от думите на заместник-министъра на регионалното развитие Деница Николова, която взе участие в конференция на тема “Еврофондове, публични програми и интелигентен растеж”.

Финансирането ще се осигурява от трите фонда за градско развитие чрез Оперативна програма “Региони в растеж” 2014-2020. По нея е предвиден ресурс за финансови инструменти от 370 млн. лв. Той ще се разпределя под формата на инвестиции, чрез трите фонда в 39 големи града. Очаква се до края на месец октомври фондовете да бъдат избрани, а още през ноември, или до края на годината, да може да се кандидатства с проектни идеи, каза Николова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:33 | 13.09.22 г.
fallback