fallback

Румен Драганов: Близо 190 лева ще струва седмица детски лагер на морето

Това лято се очаква в България да почиват близо 4 хил. деца от Русия

09:40 | 01.06.17 г. 2

Децата в България ще летуват основно в градски лагери по различни програми, като тези по морето ще струват близо 190 лева. Това коментира пред БТА Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

Според него това лято се очаква в България да почиват близо 4 хил. деца от Русия. Голяма част от тях ще почиват в центъра в Камчия. Очаква се да са пълни и базите в Кранево, както и екстремните или скаутски училища в планините. Затягането на режима на лагерите в Русия и намаляването на броя им не се очаква да доведе до ръст на интереса на руските родители да пращат децата си на почивка у нас, коментира още експертът. 

Засега няма интерес към ученически лагери в България от други страни от Източна Европа, каза Драганов, като допълни, че има специална програма за ученици от Великобритания, които летуват у нас.

По-голяма е частта на студентите, които посещават България по различни програми, свързани с теренни наблюдения, научна дейност и археологически разкопки. На годишна база броят им достига 2 500 души. 

По думите на Драганов от възможността за лагери се възползват главно деца в България, които нямат баба и дядо на село, а родителите им нямат възможност за отпуск.

Обикновено тези лагери са средно за около 14 дни.

Училищният психолог Ваня Георгиева коментира за БТА, че най-добрата възраст, в която трябва да започне постепенното формиране на самостоятелност, е пети клас. Това е и най-подходящият период, от който можем да помислим дали вече не е време да дадем свобода на детето за по-дълго отсъствие от дома за участие в летен лагер например. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:54 | 13.09.22 г.
fallback