fallback

Преглед на печата за 22 май

07:34 | 22.05.17 г.

Миграцията като лекарство в демографията

В. Труд

Напоследък все по-често темата за демографската криза се обсъжда от българските политици, макар че проблемът съвсем не е нов не само за страната ни, а и за една голяма част от ЕС. Безспорно има за какво да се тревожим. Според средния вариант на прогнозите на ООН към 2100 г. населението на България ще е под 3,5 млн. души, като 26% от тях ще са над 65 години.

Като една от мерките за справяне със ситуацията се предлага заселването на българи от чужбина и най-вече на представители на българските исторически общности в Украйна и Молдова. Подобен модел също не е нов за България. Съгласно статистическите данни от 1878 до 1941 г. в България активно се заселват лица от български произход, в по-голямата си част като бежанци. През този период 19,5% от българското население са преселници. Въпреки тази свежа кръв в миналото днес България не е избегнала сблъсъка с негативните последици от демографските реалности.

У нас след 1990 г. на няколко пъти бяха правени опити за заселване на лица от български произход, но тази политика не бе последователна, липсваше приемственост и всичко оставаше в сферата на добрите пожелания. Статистическите данни, макар и вече остарели, показват, че от над 200 хил. лица от български произход, получили българско гражданство след 1990 г., едва 5% живеят в България. Парадок¬сът е, че въпреки настояванията на изследователите до днес никой не е направил така необходимата справка колко от получилите българско гражданство имат вноски в НОИ или ЗОК.

Най-добрите гимназии са в Плевен, най-лошо е образованието в Разград

В. Сега

Профилираните езикови и математически гимназии в област Плевен дават най-добро образование в България - средният успех на дванадесетокласниците там е "отличен 5.55". Резултатът е с половин единица по-висок от максималния среден успех на завършилите средно образование ученици в среднообщообразователните училища (СОУ) - "много добър 5.01", постигнат в област Търговище. На другия полюс пък е Разград, където са регистрирани едни от най-ниските оценки от дипломи за средно образование и в профилираните (5.07), и в професионалните гимназии (4.06), и в СОУ-тата (4.37). Професионалните школа традиционно са доста по-назад по оценки на възпитаниците си, където най-високият среден успех принадлежи на Монтана - 4.66.

Това показва регистърът на дипломите за средно образование на просветното министерство за 2016 г. Резултатите затвърждават тенденциите профилираното обучение у нас да държи челните позиции и да носи много добър, а в най-добрите гимназии - и отличен успех на възпитаниците си, докато средните общообразователни училища едва могат да се похвалят с достигане на бариерата от "много добър" 5.

България похарчи над 170 млн. лева за реклама на туризма

В. Сега

Впечатляващите 176.7 млн. лева е дала България за реклама на туризма си в последните 10 години. Бюджетът е огромен - особено на фона на спорния ефект от брошурите, снимките, клиповете, химикалките и други сувенири, с които страната ни се опитва да се наложи като целогодишна дестинация за екскурзии и почивки. Промотирането на България се финансира със средства от националния бюджет и от ЕС по оперативната програма "Регионално развитие", която финансира проекти за развитие на туризма.

Общият размер на средствата за маркетинг и реклама от хазната (2006-2016 г.) е 131.6 млн. лв. Отделно за европрограмата в периода 2009-2016 г. са изплатени 45.1 млн. лв. В тези суми обаче не се включват разходите на по-късно създаденото Министерство на туризма, показа справка на в. "Сега". Все пак конкурентите на България влагат значително повече в реклама, разкриват данни от проекта на националната стратегия за развитие на туризма.

Иво Антонов: Дълбоко съжалявам за незрялата постъпка

В. Стандарт

„Дълбоко съжалявам и искрено се извинявам за незрялата, необмислена и немотивирана постъпка", заяви Иво Антонов, чиято оставка като ръководител на дирекция в Министерството на отбраната беше поискана от премиера Бойко Борисов. Причина за това стана снимка в профила на Антонов във „Фейсбук", на която той позира пред германски танк „Майбах" с протегната за нацистки поздрав ръка. В отворено писмо, написано от болничното легло във ВМА, където Антонов беше приет по спешност преди дни, той се извинява за постъпката си.

Кирилов: Има тенденция чрез тълкувателни решения да се надхвърля законът

В. Стандарт

Имаме ясна представа за приоритетите в съдебната власт. Един от ключовите законопроекти, с който ще стартираме в новото НС, е антикорупционния закон. Вече изпълнихме обещанието си за мажоритарния вот, подкрепен на референдума. Това каза в предаването "Беновска пита" председателят на правната комисия в НС и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов.

Относно тълкувателните решения той обясни, че върховните съдилища са самостоятелни в тази си дейност и това е вътрешна контролна дейност, като целта е да се премахва разнобоят в съдебната практика. "Действително в последно време се наблюдава тенденция чрез тълкувателните решения да се надхвърлят правомощията на закона", добави Кирилов, като добави, че е възможно понякога да става въпрос и за грешка. "Доброто решение е да направим правосъдието електронно, да го направим напълно прозрачно", категоричен е депутатът.

Разследват НЗОК за 20 млн. лева, платени без отпечатък

В. Монитор

Прокуратурата разследва НЗОК за над 20 млн. лева, платени от касата на болниците. Парите са преведени за разходи, направени от медицинските заведения през ноември и декември 2016 г., въпреки че все още действащата тогава система за пръстови отпечатъци е отхвърлила сумите заради липса на изискваните по закон реквизити. Прокурорската проверка е образувана по сигнал, като постановлението по нея е от 3 април, става ясно от документи, с които „Монитор“ разполага. В рамките на проверката държавното обвинение е възложило на Изпълнителна агенция „Медицински одит“, позната още и като здравната ДАНС, да разследва случая, като в момента се проверява дали НЗОК е имала основания за направените плащания. Ще бъдат изисквани и обяснения от длъжностните лица, разрешили превеждането на сумите.

И сръбската прокуратура погна Цветан Василев

В. Монитор

И сръбската прокуратура погна банкера беглец Цветан Василев, който у нас е подведен под отговорност като тартор на организирана престъпна група, източила 2 млрд. лева от фалираната КТБ. Държавното обвинение на съседите ни също го разследва за участие в ОПГ заради изправения пред фалит завод за стъкло в Парачин, съобщиха сръбският сайт N1.com

На 30 май ще стане ясно дали предприятието ще продължи да функционира. Делото в Търговския съд в Крагуевац започна в четвъртък, а искането е дошло от кредитор на завода заради неизплатен заем в размер на 47 млн. евро. Искът за фалит е от фирмата „Вексилум Балкан“ (гр. Чачак), която търси от фабриката дълг в размер на 47,3 млн. евро. Заводът, който в Сърбия е известен като „Парачинска Стаклара“, от своя страна оспори твърденията, че „Вексилум Балкан“ е легалният кредитор и че фабриката се намира в трайна неплатежоспособност. Стана ясно и че от „Стаклара” са завели дело срещу организирана престъпна група.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:06 | 19.08.22 г.
fallback