fallback

Преглед на печата за 16 май

07:58 | 16.05.17 г.

МВР пак получава дарения от САЩ, Китай и бедни общини В. Сега

МВР продължава да получава дарения, независимо че бюджетът му бе увеличен и за тази година е предвидено да похарчи цели 1.23 млрд. лв. Това става ясно от Регистъра на сключените договори и получените дарения от Министерството на вътрешните работи за периода от 1 януари до 31 март 2017 г. Получената сума е около 240 000 лв.

През миналата година вътрешното ведомство обяви подаръци за над 2.5 млн. лв., предимно от малки и бедни общини, и то в натура - в гориво, смазочни материали, компютри.

И това тримесечие МВР е получавало дарения основно от малки общини, които на практика си плащат, за да имат полиция. Такива дарения са правили общините Алфатар, Ситово, Дулово, Кайнарджа, Тутракан. 

МО предлага промени в доброволната казарма В. Сега

Правителството планира приемането на специална наредба, която да регламентира доброволно влизане в казармата. В понеделник Министерството на отбраната публикува за обществено обсъждане промени в правилника за прилагане на Закона за резерва на въоръжените сили. От проекта се разбира, че ще се уточняват "условията и редът за обучение по военна подготовка на българските граждани за защита на Отечеството на доброволен принцип". 

В измененията има малко конкретика. Отменят се например текстовете, които регламентираха как студентите могат да придобият начална и специална военна подготовка и след това да бъдат зачислени в мобилизационния резерв.

"Дънди прешъс металс Челопеч" увеличава приходите си с 35% В. Капитал Daily

Златодобивното предприятие "Дънди прешъс металс Челопеч" е увеличило приходите си през първото тримесечие на годината с 35% в сравнение с година по-рано. Това показва отчетът на канадския собственик Dundee Precious Metals (DPM). Основната причина за силния ръст е по-голямото количество злато в продадения концентрат, както и по-високите цени на металите. Негативно влияние върху резултатите на българската компания донякъде са изиграли по-високите такси за преработка и транспортни разходи, които са резултат от увеличените количества доставен концентрат в металургичното предприятие на DPM в Намибия.

Лозан Панов призова Румен Радев да провери срещата в ЦУМ В. Капитал Daily

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов се обърна към президента Румен Радев с призив да сформира "специална комисия, която да разследва случая със станалата публично известна със закъснение среща на главния прокурор с члена на ръководен орган на партия и бизнесмен Георги Гергов и издателя на вестник "Сега" и бизнесмен Сашо Дончев". Цялото писмо е качено на сайта на ВКС.

В края на април ВСС отказа да се занимава със срещата на Цацаров с двамата бизнесмени, която предизвика обществен скандал.

Жельо Бойчев: Няма напрежение в БСП В. Стандарт

Няма предпоставки за вътрешно напрежение в БСП, партията върви по правилния път, обяви зам.-председателят на парламентарната група на социалистите Жельо Бойчев. Той коментира пленума пред радио "Фокус". 

Минаха два избора - президентски и парламентарен, единия го спечелихме, другият, за съжаление, не успяхме, но се вижда, че резултатът е обнадеждаващ за това, което се случва в левицата", продължи той. 

Почват проверки на дограмите В. Стандарт

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор обяви, че стартира масови проверки на влаганите продукти в строителството. Испекциите ще започнат с предлаганите на пазара дограми, гласи сайтът на звеното. 

Според ДАМТН там се констатират най-много нарушение. Затова ще бъдат направени проверки, както на производителите, така и на строителните обекти.

Гарсониерите изчезнаха от пазара В. Монитор

Офертите за едностайни апартаменти вече са голяма рядкост на пазара на недвижими имоти в София, научи „Монитор”. В престижните квартали на столицата те се броят на пръсти. Например в „Изток” предложенията са само 3, а в близките до него „Изгрев”, „Дървеница” и „Дианабад” са 9.

За цялата София в сегмента общият брой на офертите е едва около хиляда.

На фона на около 590 хил. жилища в столицата това е капка в морето. Най-много - около 750 са предложенията от собственици на тухлени едностайни, търсещи да им намерят купувачи. 

Свободният Wifi заплаха за онлайн плащанията В. Монитор

Свободният Wifi може да бъде заплаха за онлайн плащанията. За това експертите съветват никога да не правим транзакции през мрежи със свободен достъп. Това обясни за „Монитор“ Росица Вартоник, изп. директор на Фондация „Инициатива за финансова грамотност”. И уточни, че не само не трябва да се плаща, но и да не се въвеждат каквито и да било важни данни и информация. Според нея ако ни се налага да правим транзакции, когато сме в движение, е много по-добре да се ползва мобилният интернет, който е към тарифния ни план. Причината е, че той е много по-сигурен и почти е невъзможно да бъде хакнат. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:08 | 09.09.22 г.
fallback