fallback

Преглед на печата за 5 май

07:59 | 05.05.17 г.

Как пактовете за почтеност могат да помогнат

В. Труд

Скандалът с провалената обществена поръчка за тунел „Железница” на автомагистрала „Струма” няма да заглъхне за три дни. Тепърва следствието ще изяснява кой оценител какви оферти и папки е изнасял, вместо да ги чете в Агенция „Пътна инфраструктура”, и в чий интерес е действал.

В разправията са ангажирани поне трима министри на регионалното развитие: служебният Спас Попниколов бе оценител на проекта, преди да го извикат в кабинета на проф. Огнян Герджиков. Предишният министър Лиляна Павлова бе сред първите, разгласили новината за прекратената поръчка. А следващият министър приоритетно ще трябва да строи тунела „Железница”. Ако поръчката не бъде възложена, изпълнена (в съкратени срокове) и отчетена до 2022 г., ще се наложи България да връща европейските пари, инвестирани в цялата автомагистрала „Струма”, а те са 1,5 млрд. лева, според сайт на ЕК.

Могло ли е обаче да се предотврати провалът на обществената поръчка за тунела „Железница”? Изобретен ли е механизъм, който да предпазва публичния интерес от подобно неблагоприятно стечение със скъпоструващи последици? Да, има точно такъв антикорупционен инструмент за граждански контрол и той досега е прилаган в над 300 търга в 15 държави по света. От 1998 г. и у нас има пактове за почтеност като ноу-хау на „Транспаренси интернешънъл”. В периода 2012-2014 г. точно такъв пакт бил подписан между възложителя и изпълнителя, действал за лот 2 Дупница-Благоевград на автомагистрала „Струма”, и то успешно.

Слави Трифонов смекчи тона за мажоритарния вот

В. Сега

Телевизионният водещ Слави Трифонов изненадващо промени категоричния тон за въвеждането на чист мажоритарен вот с абсолютно мнозинство в два тура. Вчера той се появи пред парламента, за да протестира срещу неглижирането на референдума, проведен на 6 ноември м.г., и волята на 2.5 милиона избиратели, които го подкрепиха. Трифонов вече не е сигурен, че предложената от сценаристите му формула е най-добрата. "Не съм политик и не съм сигурен, че е най-правилната система. Но нека въпросът да се обсъди от депутатите, това искаме ние. Заедно трябва да търсим формулата на успешната демокрация", декларира той.

Преди да се появи пред НС, Трифонов подгря публиката в интернет с отворено писмо. "Срамувам се, че допуснахме шепа хора да се смятат за богоизбрани и да не се съобразяват със законния си началник - българския народ. Затова отивам да си търся правата пред парламента", пише в него. Трифонов обеща, че повече няма да говори за референдума от ефира на шоуто си. "Като трибуна на моята гражданска позиция ще използвам единственото останало свободно медийно пространство в България - интернет", бе написал шоуменът.

Основни свидетели срещу Ценко Чоков се отметнаха от показанията си

В. Сега

Резултатите от разследването и съдебният процес срещу обвинения за участник и ръководител на организирана престъпна група кмет на Галиче Ценко Чоков са поставени под силно съмнение. Репортаж от селото, излъчен от Нова телевизия в четвъртък, показа, че основни свидетели се отказват рязко и напълно от показанията си. Пред камерите една част от младежите, които сутрини наред през миналата година твърдяха от телевизионните екрани, че кметът, негов син и негови хора са ги пребивали, удряли, заплашвали и рекетирали, сега обявиха, че нищо от това не е вярно.

Изнасяме оръжие за Алжир и Индия

В. Стандарт

Алжир и Индия са сред страните, за които изнасяме оръжие. Това става ясно от финансовия отчет на "Кинтекс" за първото тримесечие на 2017 г. "Кинтекс" е 100% държавно дружество, специализирано в износ на продукция на заводите на българския военно-промишлен комплекс. Компанията изпълнява договори за доставка на оръжие и боеприпаси.

Приходите от продажби на "Кинтекс" за първото тримесечие на годината са 90,359 млн. лв., при 24,28 млн. лв. за същия период на 2016 г. Това представлява увеличение на приходите с 66 млн. лв., или с 272%. За големия ръст допринася фактът, че планиран износ за Министерството на отбраната на Индия за декември 2016 г. в размер на 22,2 млн. лв. е реализиран през януари. Освен това при износ за Министерството на отбраната на Алжир на стойност 15,896 млн. лв., осъществен през 2016 г., прехвърлянето на собствеността на стоката е направено през първото тримесечие на 2017 г. В резултат печалбата на "Кинтекс" за периода януари-март 2017 г. е в размер на 9,323 млн. лв., при 2,845 млн. лв. година по-рано.

Меркел похвали Борисов: Куражлия си В. Стандарт

Канцлерът на Германия Ангела Меркел е била сред първите световни лидери, които изпратиха поздравления на Бойко Борисов. Тя го е поздравила в телефонен разговор.  По думите й, феноменалният успех на Борисов за трети път да бъде начело на правителство е показателно за доверието в него и за това, че е куражлия човек, съобщиха от МС. Меркел е обявила, че ще продължат отличното си сътрудничество и занапред. Освенв това разчита предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС да бъде конструктивно и полезно за Съюза.

Премиерът Борисов от своя страна запозна канцлера Меркел с основните приоритети, с които ще стартира работата си новото правителство. Той изтъкна значението на финансовата дисциплина и политиката за намаляване на дефицита от 2017 г. с цел достигане на балансиран бюджет през 2020 г. и на ускоряването на икономическия растеж за значително увеличаване на БВП и доходите на гражданите.

Опасват с камери яслите в София

В. Монитор

Столична община ще въведе видеонаблюдение във всички общински детски ясли. Идеята е камери да записват със звук и картина всичко, което става в помещенията на детските заведения, с изключение на тоалетните. Това съобщи във Фейсбук зам.- кметът по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов. Записите ще се пазят в продължение на 1 месец, а директорът на съответната детска ясла ще има непрекъснат достъп до камерите, за да може да следи работата на своите подчинени и ситуацията в групите. От всички 24 общински детски ясли в София, в една вече има въведено такова видеонаблюдение, след съгласие от страна на родителите.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:44 | 13.09.22 г.
fallback