fallback

Преглед на печата за 2 май

08:15 | 02.05.17 г.

Фонд "Земеделие" отново бави изплащането на агросубсидии В. Капитал Daily

След като в началото на годината стана ясно, че ще има известно забавяне в изплащането на субсидии за 2016 г. и в края на февруари след смяната на директора на фонд "Земеделие" бе представен нов график за тях, отново има закъснение, сигнализираха производители в "Капитал". Към момента още не са преведени средствата по три схеми - за млади производители, за зелени плащания, за тютюнопроизводство. Субсидиите за агроекология и за биоземеделие бяха платени в срок, но само частично. От институцията съобщиха, че закъснението се дължи на административни проверки.

Общата сума, която чакат производителите, пък надхвърля 500 млн. лв.

Какво става с персонала при прехвърляне на дейност между предприятия В. Капитал Daily

Трудовите правоотношения като специфичен сегмент на законодателства на държавите-членки обуславят специални мерки за защита както на европейско ниво, така и в национален мащаб. Все пак, макар и гарантирани в голяма си част от европейското законодателство, тези мерки за защита продължават да търпят модификация в контекста на ефективността и сигурността на трудовия процес. В този смисъл, Европейският съд е създал богата съдебна практика, като особено внимание заслужава (и) практиката на Съда по прилагането на Директива 2001/23/ЕО (и на консолидираните в нея директиви 77/187/EИО и 98/57/EО), уреждаща случаите на запазване на трудови отношения при прехвърляне на дейности и материални активи.

Воден от текстовете на Директива 2001/23/ЕО, Съдът поставя акцент върху понятието "прехвърляне" като съществен елемент от защитата на трудовите отношения при смяна на работодателя.

МВР ще постави камери на границата със Сърбия В. Сега

МВР ще се опита да спре трафика на бежанци през западната ни граница, като постави камери до браздата със Сърбия, става ясно от обществена поръчка, обявена преди месец. Близо 5 млн. лв. ще отидат за изграждането на 6 наблюдателни поста в зоната на граничното управление Брегово. Парите са от отпуснатите от Европейската комисия 320 млн. лв. Освен тази поръчка е обявена още една - за възстановяване на видеонаблюдението в зоната на Калотина. Там става дума за два поста и това ще струва малко над 400 хил. лв. 

Границата със Сърбия е лесно пробиваема и всяка седмица МВР регистрира стотици заловени при опит за преминаване към Западна Европа. За първите три месеца на годината там са арестувани 1317 души. Колко успяват да се промъкнат, не е ясно, но няколко пъти от сръбска страна заявяваха, че българските власти умишлено пропускат нелегални имигранти към границата. 

ГЕРБ е на път да се откаже от “свои” министерства В. Сега

Националистическата формация "Обединени патриоти" (ОП) е на път да вземе две важни министерства в третото правителство на Бойко Борисов, които досега бяха под крилото на ГЕРБ. Това сочат неофициални информации след преговорите около съставянето на кабинет през празничните дни. ГЕРБ получи правителствен мандат миналия четвъртък. До 4 май парламентът трябва да гласува структурата на изпълнителната власт, както и новите министри. Най-вероятно те ще станат публично известни ден по-рано.

Преди седмица партията на Борисов и ОП се договориха правителството да е със 17 министерства, а през този уикенд поизбистриха разпределението. Кабинетът ще е по формулата "13:4", т.е. националистите получават 4 ресора. Става дума за министерствата на отбраната и на икономиката, които и в предишния мандат бяха дадени от ГЕРБ на коалиционни партньори (Реформаторския блок), плюс министерствата на екологията и на туризма.

Всеки втори десетокласник има проблеми с ИТ технологиите В. Сега

Освен че се представят зле в международните изследвания по български, математика и природни науки, нашите тийнейджъри имат проблеми с ИТ технологиите. Половината ни десетокласници нямат елементарни дигитални умения, сочат резултатите от пилотното национално онлайн оценяване на дигиталните компетентности на учениците от 10-и клас, проведено между 13 и 17 юни 2016 г. Данните за него не са представяни официално от просветното министерство, но са публикувани на страницата му без коментари, нито пък мерки за преодоляване на проблемите. 

Изследването е проведено сред 19 536 ученици от всички 28 области у нас, което е 93.21% от включените в представителната извадка ученици от различни видове училища.

Радев: Априлското въстание е митология за чистите духом В. Стандарт

Тук, на този ден преди 141 години няколко младежи с цървули и кремъклийки се обявиха за свободни. Писмото от Копривщица за тях е зов на съдбата, обяви президетът Румен Радев по време на честването на 141 г. от Априлското въстание в Панагюрище. По думите му, това е само началото и панагюрци бързо вземат съдбата си в свои ръце.

Само след час Панагюрище вече ликува от свободата си. Будят се Тракия, Родопите, Балкана. Тази „Българска пролет" ще трае само няколко дни, само в няколко селища, но тя ще промени съдбата на България завинаги", каза още президентът. "След Априлското въстание не остават паметници на военни победи. Остават костници – в Батак, в Черепишкия и Дряновския манастир. Това е въстание на осъзнатата саможертва в името на свободата, обречен бунт на селяни, даскали, занаятчии и попове", продължи Радев.

Глоби за турските гастарбайтери, които кръшкат без винетки В. Стандарт

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов предлага правителството да приеме таксите, които шофьорите, които се движат по републиканските пътища, включени в трансевропейската пътна мрежа, но не са закупили винетки ще трябва да заплатят като компенсация.

Приемането на Постановлението на Министерски съвет е във връзка с приетите от предишния парламент законодателни промени и засяга основно турски гастарбайтери, които преминават транзитно през България и избягват закупуването на винетни стикери.

Спряха от продажба 1275 опаковки спирачна течност В. Монитор

Близо 1300 продукта са спрени от пазара за първите три месеца на годината след проверки на Държавната агенция за технически и метрологичен надзор (ДАМТН). От тях 1275 са опаковки със спирачна течност, които не отговарят на посочените количества. Инспекцията е извършена при производител, а надзорът е във връзка с получен сигнал, показват данни на агенцията, предоставени на „Монитор“. За установените нарушения са съставени 4 протокола за задължително изпълнение и 6 акта за установяване на административно нарушение.

През първите три месеца контролът на ДАМТН е бил насочен главно към търговски вериги и продаваните в тях предварително пакетирани мляко и месо и производните им продукти.

3000 българи на път за Македония по празниците В. Монитор

Около 3000 българи се очаква да тръгнат на път към Македония за предстоящите празници - 1 май и Гергьовден. Въпреки напрегнатата се ситуация обаче, нашенците няма да се откажат и ще предприемат пътуванията, които вече са планирали.

Това заяви за „Монитор“ Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

„Не се очаква никаква промяна в нагласите за пътуванията независимо от събитията, които се случват. Единственото, което бих посъветвал тези, които ще пътуват е да следват инструкциите на Министерството на външните работи, които са достатъчно ясни“, бе категоричен Драганов.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:55 | 08.09.22 г.
fallback