fallback

Преглед на печата за 15 април

09:01 | 15.04.17 г.

Сделката за властта - пенсии срещу данъци в. Сега

Сделката за новото правителство на България е изградена на два големи компромиса. ГЕРБ е отстъпила за пенсиите и заплатите, а "Обединените патриоти" - за данъците. Това става ясно от стикованата програма на бъдещото управление, наречена амбициозно "България 17-21".

В 21-страничния документ за следващите 4 г. е записано категорично, че данъчни експерименти няма да има и ще продължи да действа сегашната система на облагане. Това е победа за ГЕРБ, защото тройната патриотична коалиция не е сред големите поддръжници на плоския данък и доскоро предлагаше въвеждане на необлагаем минимум за личните доходи, нови форми на семейни и други облекчения, както и намалени ставки на ДДС за лекарства и храни.

Патриотите имаха и други популистки залитания като "замразяване" на цени в енергетиката. Но в току-що изкования документ всички конфликтни точки са загладени с отстъпки или елегантно заобиколени.

28 блока са санирани за 400 лв. на кв.м. вместо за 100 в. Сега

Общо 28 от завършените над 300 блока са санирани на цена, която е близо 4 пъти по-висока от пазарните стойности. Това става ясно от думите на зам.-министъра на регионалното развитие арх. Виолета Комитова. Според нея за период от 9 месеца - до въвеждането на първите пределни стойности по националната програма за безплатно саниране - са действали именно такива цени.

"С предвидените по програмата 2 млрд. лв. можеха да се санират два пъти повече сгради - 4000, а не 2000, както е сега. Цялото общество има интерес да се пести държавният ресурс, да се харчат парите отговорно, за да се постигат по-добри резултати", категорична бе Комитова пред БНР вчера. Както вече стана ясно, преди дни регионалният министър Спас Попниколов подаде сигнал в прокуратурата за завишените цени на санирането и други нарушения по "безплатната" програма.

Около 20% от щатовете в армията стоят незаети в. Капитал

Българските въоръжени сили вече само частично са в състояние да изпълняват функциите си поради системния финансов недостиг, нарастващия некомплект от личен състав и остарялото въоръжение и бойна техника. Проблемът с некомплекта от военнослужещи в армията продължава да се задълбочава и вече достига 20% от щатния състав. Това са констатации в Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2016 г., който правителството одобри на днешното си заседание. Предстои приемането му от Народното събрание.

Коренно променената среда на сигурност налага провеждането на дебат за постигане на траен политически консенсус и незабавно увеличение на бюджета за отбрана до 2% от БВП, което ще бъде първостепенна задача на ръководството на Министерството на отбраната, се посочва в доклада.

1,5 милиарда лева изпускаме по празниците в. Монитор

Над 1,5 милиарда лева ще струват на икономиката допълнителните 12 почивни дни. Тези пари реално няма да се изработят от фирмите, които трябва да не работят заради празниците. Загуби се начисляват и от по-големи надници на работниците, както и от спада в оборотите. Според председателя на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) Васил Велев заради новия принцип почивните дни са се увеличили и през 2017 г. работните дни са рекордно малко - 248. Той признава, че това отчасти се дължи и на факта, че годината е започнала в неделя.

От началото на тази година не се отработват почивните дни, когато обаче официален празник се пада през уикенда, почивен е следващият понеделник. Сметките показват, че през 2017 г. извънредни почивни понеделници са на 2 януари и 8 май. Така през тази годинаще се почива общо 12 дни заради официални празници

Изобретение на българи помага на 300 млн. души по света в. Стандарт

Първото приложение в света, с което далтонистите могат да видят истинските нюанси на цветовете, вече е реалност. И е изобретено от двама българи - Дани и Васко.

Благодарение на компютърна програма хората с далтонизъм, вече могат да видят истинските цветове. Това би помогнало на 300 милиона души с цветна слепота по света, съобщава Нова телевизия.

Хората, които страдат от цветна слепота, са около 300 милиона души в света. Те имат най-голям проблем с разпознаването на червения, зеления и синия цвят. Не могат да ги видят във всичките им нюанси, а понякога изобщо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:08 | 07.09.22 г.
fallback