През миналата година България е изнесла 921,5 тона агнешко месо, а вносът е в размер на 184,6 тона. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт, изготвени във връзка с предстоящите Великденски празници.
Основният пазар на българските износители на агнешко месо е Хърватия – общо 599,6 тона. В топ 3 на държавите, в които изнасяме агнешко, са още Италия (230 тона) и Йордания (36 тона).
Най-големите вносители на агнешко месо у нас са Испания (76,7 тона), Македония (63,2 тона) и Гърция (26,1 тона).
България е нетен износител и на кокоши яйца през 2016 година, показват още данните на НСИ. През миналата година сме изнесли 175,8 млн. яйца, а вносът е в рамките на малко над 90 млн.
Основната част от износа се пада на Гърция, за където са заминали 104 млн. броя яйца. Българските износители са продали 22 млн. яйца в Австрия и 19,7 млн. яйца в Белгия. Същевременно основните вносители на яйца у нас са Румъния (46,4 млн.), Полша (41 млн.) и Германия (1,3 млн.).
От статистиката е видно, че през миналата година в страната са произведени общо 1,31 млрд. кокоши яйца.
Средно през 2016 година българското домакинство е купувало 2,2 килограма агнешко и ярешко месо, както и 254 кокоши яйца.