fallback

Преглед на печата за 6 април

07:33 | 06.04.17 г.

Пътната агенция неочаквано прекрати най-големия строителен търг

В. Капитал Daily

В края на февруари служебният министър на регионалното развитие Спас Попниколов заяви пред журналисти, че е разпоредил да се избере изпълнител на поръчката за тунел "Железница", който е част от магистрала "Струма", до 31 март. Очевидно обаче най-голямата поръчка в строителството - за около 250 млн. лв., няма да започне до края на 2017 г. в най-оптимистичния вариант.

Причината е, че процедурата за проектиране и строителство на тунела е била прекратена с решение на директора на Агенция "Пътна инфраструктура" Пирин Пенчев от 4 април 2017 г. Най-дългият (2 км) и най-скъп тунел в страната трябва да бъде завършен до 2022 г., защото се плаща с еврофондове по изтичаща тогава програма. А сегашното решение поставя под риск средствата, които, ако загубим, ще се поемат от българския данъкоплатец. Освен това мотивите за прекратяването звучат абсурдно - малки детайли по подготовката на процедурата от страна на държавата.

Прекратяването може да бъде обжалвано от кандидатите. Това допълнително ще удължи срока. А и не звучи невъзможно Върховният административен съд да отхвърли аргументите на държавата и да върне процедурата на ниво избор на победител.

"София тех парк" търси инвеститор за строителство на сграда в една от зоните си

В. Капитал Daily

"София тех парк" обяви процедура за избор на инвеститор, който да получи право на строеж в една от т.нар. зони за бъдещо развитие. Става дума за терена, който се намира на ъгъла на бул. "Цариградско шосе" и бул. "Асен Йорданов", а идеята е избраният кандидат да изгради офис сграда, която да отдава под наем на други компании.

Това е първият конкурс за зона в научно-технологичния парк, след като преди пет месеца компанията обяви в съобщение на сайта си, че води преговори с потенциални инвеститори, но не стана ясно на какъв принцип. Сега информацията беше обявена от икономическото ведомство и явно е част от опитите на служебния министър Теодор Седларски да внесе малко прозрачност в управлението на държавното дружество. Без промяна обаче остава спорното условие едва 30% от площите в сградата да се отдават на иновативни компании.

Паркиралите върху "зебра" ще бъдат глобявани веднага с фиш

В. Сега

Всички неправилно паркирали в зоната на пешеходна пътека, до спирка или кръстовище, както и тези, които незаконно престояват или паркират като втори ред на активната лента за движение, вече ще могат да бъдат глобявани веднага с фиш, включително и от общинските полиции. Това става факт, след като вчера бяха обнародвани в Държавен вестник промени в наредба на МВР за първоначалния максимален размер на контролните точки, условията и реда за отнемането и възстановяването им.

С измененията се предвижда вече да не се отнемат контролни точки за неправилно престояване или паркиране в зоната на пешеходна пътека, спирка или кръстовище. Няма да се взимат точки и за престояване или паркиране като втори ред в активна лента за движение до спрели МПС по посока на движението.

Шефът на ВКС: Къде са резултатите от подслушването на посланици

В. Сега

Скандалът "Яневагейт", който остана неразследван от прокуратурата, трябва да бъде разследван, стана ясно от интервю на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов пред БНР. Поводът е докладът на председателя на Софийския градски съд (СГС) Калоян Топалов, от който се разбра, че чужди дипломати са били незаконно подслушвани и следени с разрешението на СГС. През 2015 г. има над 50 такива случая. В началото на годината СРС-тата все още са се разрешавали от Владимира Янева и заместниците й. След това съдиите, които са разписвали, са се сменяли често.

За проблеми с подслушване на посолства се говори и в един от записите, разпространени от сайта "Биволъ" и известни като "Яневагейт". Там бившата председателка на СГС казва, че се притеснява да дава достъп до регистъра на СРС-тата, "щото там има за посолства".  Вчера Лозан Панов коментира скандала с подслушването с думите: "Няма как да не го свържа отново с "Яневагейт", защото имената се припокриват. Очевидно изпълнителната власт, органите на досъдебното производство са имали пълно съдействие и много голям съдебен комфорт при искането на специални разузнавателни средства“.

Погнаха трима прокурори

В. Стандарт

С пълно единодушие прокурорската колегия на Всишия съдебен съвет образува дисциплинарни производства на трима прокурори, обяви Канал 3. Уволнението им поиска обвинител номер 1 Сотир Цацаров, заради уронване на престижа на съдебната власт. Две прокурорки от Варна повлияли на свидетелка да оттегли жалбата си. Обвинител от Кърджали пък беше уличен в бракониерство. Членовете на колегията подкрепиха и трите предложения с 11 гласа „за". Провинилите се са ръководителят на Районната прокуратура във Варна Цветанка Гетова, нейната заместничка Милена Даскалова и зам.-районният прокурор на Кърджали - Чавдар Чавдаров.

Наш учен създава клиника за възстановяване на онкоболни

В. Стандарт

Високотехнологична клиника за биологична терапия и възстановяване след химиотерапия може да бъде създадена у нас. Идеята е на известния наш имунолог доц. д-р Влади Манев, председател на фондацията "Контрол на придобитите имунни дефицити". Той е носител на наградата "Изобретател на 2016 г." за регистриран световен приоритет с признати три патента в областта на молекулярната и клетъчна медицина в частност в имунобиологичните й аспекти. Засега патентите са предназначени не за лечение на болестта „рак, а "за възстановяване хомеостазата", т.е. динамичното равновесие на жизнено важни процеси, контролирани от имунната система по време и след химиотерапия. В края на миналата година ученият стартира национална благотворителна кампания, която ще събира пари за уникалната за страната и Европа клиника.

По 10 000 агнета от Румъния внасят на ден

В. Труд

По 10 000 агнета от Румъния се внасят у нас на ден във връзка с предстоящия Великден, съобщи за “Труд” Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите. Животните се карат в кланиците, след което се продават на пазара като българско месо. Парадокс е, че по магазините никъде не пише, че месото е от Румъния, а в същото време ударно се внасят животни, коментира Синапов. Част от тези животни се вкарват за отглеждане, а друга – за клане, а после се премаркират като български, потвърди и Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна асоциация.

По думите му освен с произхода на месото търговците заблуждават потребителите, като им продават шилешко и ярешко месо за агнешко. Можете да ги разпознаете по това, че са с по-червен цвят, по-мазни са и костите им са по-големи, поясни Караколев. От фермата до магазина цената на агнешкото се увеличава поне 4 пъти.

Женим се на лизинг през заложна къща

В. Монитор

Все повече млади мъже решават да предложат брак на любимата си, като вземат годежен пръстен от заложна къща, за който дори сключват договор за лизинг. Това установи проучване на „Монитор“ в оказионите в страната. Само в една верига заложни къщи например се продават над 125 дамски пръстена, с които мъжът трябва да застане на колене в искане на сърцето на дамата. Останалите бижута са хиляди. Както те, така и годежните могат да се вземат на изплащане. Първоначалната вноска е минимум 25 лева, а след това останалите пари се разрочват така, че да е удобно на клиента. Те могат да бъдат както ежемесечни, така и ежеседмични. След пълното изплащане на бижуто, то става собственост на клиента и той може да си го вземе и да предложи брак на любимата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:47 | 08.09.22 г.
fallback