fallback

Преглед на печата за 29 март

07:46 | 29.03.17 г.

Норвегия ще подкрепи с нови 28.5 млн. евро българския бизнес

В. Капитал Daily

До 2021 г. Норвежкият финансов механизъм (Norway Grants) ще подкрепи безвъзмездно в България проекти за 28.5 млн. евро, свързани с "бизнес развитие, малки и средни предприятия и иновации". Новата едноименна програма е продължение на досегашната "Иновации в зелена индустрия", която бе с бюджет 11.5 млн. евро. Разликата е не само в по-големия размер на средствата, но и в по-широкия кръг от дейности, които ще бъдат финансирани, стана ясно по време на заключителна конференция за резултатите от изпълнението досега.

"В момента се водят консултации с максимален брой участници, за да се уточнят конкретните параметри на новата програма. Целта на разговорите е да се направи оценка на предизвикателствата пред фирмите, за да може условията за кандидатстване да отговорят максимално точно на нуждите на бизнеса. След изработването на окончателната концепция тя трябва да бъде одобрена от донора – норвежкото правителство", обясни за "Капитал" Венцеслава Янчовска, мениджър на офиса на държавната агенция "Иновация Норвегия" в България. Агенцията разпределя над 1 млрд. евро годишно за норвежките малки и средни предприятия под формата на грантови схеми, кредитиране, консултации, маркетинг услуги, уточни Янчовска.

12 посланици от ЕС: Без евродокладите няма реформи

В. Сега

След многократните откази на Брюксел изобщо да обсъжда отпадането на наблюдението за страната ни в областта на правосъдието и вътрешните работи, 12 дипломати дадоха отново знак, че България скоро няма да се отърве от критичните доклади. В последните години акцентът в тях е корупцията и липсата на присъди за подкупи и търговия с влияние по високите етажи на властта.

В открито писмо посланиците на Австрия, Белгия, Дания, Франция, Финландия, Германия, Италия, Люксембург, Нидерландия, Полша, Швеция, Великобритания обявиха подкрепа за Европейската комисия (ЕК) и Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), по който страната ни е подложена на наблюдение. Поводът за писмото са атаките срещу наблюдението в някои медии. В него посланиците заявяват, че подкрепят ЕК и гарантират за експертите, които пишат докладите.

Всеки 20-и избирател е пуснал невалидна бюлетина

В. Сега

Скъпата разяснителна кампания на ЦИК, която трябваше да научи хората как да гласуват, не даде особен резултат, след като делът на недействителните бюлетини остава висок. Гласовете на 169 хиляди избиратели са били обявени за невалидни на отминалите парламентарни избори, съобщи вчера говорителят на комисията Камелия Нейкова по bTV. Това е около 5% от общия брой пуснати бюлетини. Делът на невалидните гласове е по-голям, отколкото резултата на партията на Веселин Марешки "Воля" (145 637), която едва прехвърли 4-процентната бариера за влизане в парламента.

Ново 20! В. Симеонов иска правителство с ГЕРБ и БСП

В. Стандарт

Обръщам се към ръководствата на двете най-големи партии, които в най-голяма степен спечелиха доверието на избирателите – ГЕРБ и БСП, за съставянето на едно широко правителство с тяхно и наше участие, така че да отговорим на хората. Това каза за Агенция „Фокус" лидерът на НФСБ и съпредседател на Обединените патриоти Валери Симеонов.

„Готови сме да заемем своето място в една такава коалиция, обясни той. - Дали ще бъде коалиция, или програмен кабинет, смятаме, че трябва да се сложи точка на противопоставянето. Използвам случая да се обърна към Бойко Борисов и Корнелия Нинова за провеждането на спешни срещи и формирането на едно такова правителство, което ще бъде подкрепено с огромно мнозинство от над 200 човека", заяви лидерът на НФСБ.

По-нисък ДДС за публикации в интернет

В. Стандарт

ЕС ще позволи да се намали ДДС-то при облагане на публикации в интернет. Тази възможност е обсъдена на заседанието на Съвета по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), проведено на 21 март в Брюксел. Фокусът на дебата е бил върху възможността да се прилагат не просто намалени, но и свръх намалени и нулеви ставки за онлайн публикации. Според сегашните разпоредби на ДДС директивата услугите, извършвани по интернет, включително публикациите предоставяни по електронен път, трябва да се облагат със стандартната ставка на ДДС (поне 15%). От друга страна, държавите членки могат да облагат публикациите на всички видове физически носители с намалена ставка на ДДС (поне 5%). България подкрепя предложението за по-ниска ставка по ДДС за онлайн публикации, доколкото то ще бъде като опция за държавите членки, пише в официалното съобщение.

До 50% отстъпки предлагат фирмите на „Стройко“

В. Труд

До 50% отстъпка на стоките за строителство и обзавеждане предлагат фирмите тази година на 48-ото изложение „Стройко“ 2000. Над 180 български и чужди компании ще покажат най-новите си продукти и услуги в сферата на архитектурата, строителството и обзавеждането. На пролетното издание организаторите очакват около 10 000 посетители дневно, като тази година към него има интерес и от съседните Гърция, Турция и Македония.

Изложението е насочено към потенциални бизнес партньори, инвеститори, специалисти в бранша, но и към крайните потребители, заяви Ева Гочева, управител на „Стройко“ 2000. Вече 24 години то е значим фактор за строителния пазар в България. Посетителите ще могат да видят на всеки щанд стоки, продукти или услуги, които обхващат всичко от проучването, проектирането и обзавеждането на сграда – грубия строеж, довършителни дейности, интериор, екстериор и ландшафт.

Мандатна въртележка прекрои половината райони

В. Монитор

Истинска въртележка с мандатите прекроява местата в 44-ото НС в общо 16 от всички 31 избирателни района. Това показват данните при 100% обработени резултати от ЦИК след парламентарния вот в неделя, като предстои обаче и окончателно повторно преброяване. Рокадите са само по места, като се запазва съотношението на национално ниво, при което ГЕРБ влиза с 95 депутати, БСП с 80, „Обединени патриоти“ с 27, ДПС с 26 и „Воля“ с 12.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:53 | 13.09.22 г.
fallback