fallback

Няма опасност от спиране на евросредства заради дебата за Европа на две скорости

Ако България си позволи да не участва в дискусиите, има опасност да остане в периферията, коментира вицепремиерът за еврофондовете

13:50 | 11.03.17 г. 5

Няма опасност от спиране или забавяне на европейските средства за България до 2022 г. дори ако в бъдеще Европа се развива на две скорости. Това каза вицепремиерът по европейските фондове Малина Крумова, която откри инициативата Sofia Innovation camp, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

„Дебатът, който се води в момента, е изключително важен за бъдещето на Европа, важен е и за развитието на България. Ако България си позволи да не участва в дебата при сценарий, в който Европа се развива на много скорости, има опасност да остане в периферията“, посочи Крумова.

На този етап няма риск Брюксел да спре европейски средства за страната ни, тъй като финансовата рамка е определена още при одобряването на многогодишния рамков бюджет на Европейския съюз (ЕС), увери вицепремиерът. Спиране на парите заради дискусиите за бъдещето на ЕС не може да се очаква.

„Всичко зависи от нас - от гражданите, от институциите на България. Дори и при сценарий, в който Европа се развива на много скорости, ние можем да бъдем активни участници в процесите по задълбочаване на сътрудничеството в Европа”, коментира Крумова.

Вицепремиерът посочи, че създаването на благоприятна бизнес среда е ключов приоритет за страната ни и предпоставка за развитието на устойчив икономически растеж. По думите й в последните години България се превръща в уверен и сигурен иноватор и високотехнологичен хъб за предприемачество в Югоизточна Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:46 | 03.09.22 г.
fallback