Единна европейска структура трябва да контролира производителите на храни дали предлагат един и същ продукт с различно качество на различни пазари. Това каза министърът на земеделието и храните Христо Бозуков пред Нова телевизия.
Идеята за европейска законодателна рамка по казуса е обсъждана на провелия се преди дни в Брюксел Съвет на Европейския съюз по земеделие и рибарство и някои държави са я подкрепили. Тогава Унгария и Словакия представиха разкритията за двойствено качество на хранителните продукти (това например може да е съдържанието на по-малко какао в шоколада на една и съща търговска марка – бел. ред.).
По думите на Христо Бозуков страните, поставили въпроса, са съгласни с неговото предложение.
Германският земеделски министър беше категорично против такъв орган с аргумента, че ЕК ще бъде натоварена с още 700 чиновници в страните членки, разказа Бозуков.
България по думите му има сертифицирани лаборатории, които могат да направят подобни изследвания. Подготовката обаче е доста сложна. Трябва да се купят стоки от български и западни пазари и да се направи сравнението.
"Трябва да настояваме да се спазва правото на потребителите да ползват едно и също качество", каза агроминистърът.
На заседанието в Брюксел министрите са дали различни примери за различен стандарт – например конкретна марка десертен крем с различно съдържание на какао, натурален сок, който на единия пазар е със захар и без консерванти, а на другия с изкуствен подсладител и с консерванти.
Тези храни не са опасни за здравето, просто на пазарите с по-ниска покупателна способност са с по-ниско качество заради разликата в съставките. По принцип няма измама, ако всичко е описано на етикета, стана ясно от думите на министъра.
Важно е потребителят да бъде информиран какво консумира, а някои продукти може да са на отделен щанд, обясни министърът. Той смята, че „трябва да се преборим за единен стандарт“.