fallback

Преглед на печата за 8 март

07:35 | 08.03.17 г.

Нито една община в България не иска бежанци

В. Сега

Няма селища, желаещи да интегрират бежанци срещу заплащане по механизма, изработен миналото лято. Нито една община в момента не е подала документи да се възползва от европейското финансиране, което се полага за всеки приет бежанец и осигуряването му с жилище, работа и здравни грижи, научи "Сега" от свой източник от държавната администрация.

Миналия август беше приет регламент, според който кметовете могат да заявяват в агенцията за бежанците с колко чужденци биха се договорили. Те имат право на финансиране, ако в замяна осигуряват жилище, детска градина, училище, обучение по български език, здравно осигуряване и обслужване, професионално ориентиране и включване в обучение за възрастни, включване в програми и мерки за заетост, информиране за свободни работни места. Юридически между общината и бежанеца трябва да се сключи договор за интеграция, който може да бъде прекратен едностранно, когато чужденецът нарушава обществения ред, откаже да приеме предложената му работа или не иска да се включи в програмите по заетост.

Кабинетът плаща 2.4 млн. лв. на Световната банка за консултации

В. Сега

Общо 2.4 млн. лв. ще плати държавата за консултантски услуги на Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР), показва проект на правителствено споразумение между Световната банка и кабинета. Споразумението е в изпълнение на Меморандума за разбирателство между правителството и банката, подписан през есента на 2015 г.

МБВР и администрацията на Министерския съвет ще участват в проект по програма "Добро управление". Чрез него в идните две години двете институции ще работят за подобряване на услугите на чиновниците. В момента всяка една административна структура в българската администрация поддържа своя собствена администрация за извършване на общите дейности, пише в мотивите към предложението за подписване на споразумението.

Турският посланик привикан във Външно

В. Стандарт

Турският посланик Сюлейман Гьокче бе привикан във Външно министерство. Той се срещна със зам.външния министър Бойко Мирчев. Срещата се състоя по покана на българската страна, съобщават от МВнР. На нея заместник-министър Мирчев е поставил остро въпроса за нарушения, свързани с условията за провеждане на българските парламентарни избори на територията на Турция, които противоречат както на българското законодателство, така и на турските изисквания.

Турската страна е дала разрешение за разкриване на секционни избирателни комисии за парламентарните избори на 26 март 2017 г., в което категорично се забранява провеждането на политическа пропаганда на територията на Турция. Като страна член на Европейския съюз, който е основан на правила, България стриктно спазва условията.

Изказванията на министъра на труда и социалната сигурност на Република Турция г-н Мехмет Мюеззиноглу, направени в Истанбул пред изселници от България на 3 и 6 март 2017 г., нарушават това изискване и пораждат редица въпроси. Обещанията за материални стимули при гласуване и откритите призиви за подкрепа на една определена политическа партия разглеждаме като директна намеса във вътрешните работи на България и считаме за напълно неприемливи, е казал Мирчев.

България усвои 568 млн. евро от ЕС

В. Стандарт

Към края на 2016 г България е усвоила 567,8 млн. евро от ЕС по програмите за новия период (2014-2020 г). Това представляват 4,8% от парите, предназначени за страната. Данните са от нов портал, представен от ЕК. През новия програмен период до 2020 г. България има на разположение 11,7 млрд. евро по оперативните програми, от които 9,9 млрд. евро са от ЕС, а останалите средства - национално съфинансиране.

Справката в новия портал показва, че досега страната е договорила 33,5% от парите от ЕС, или 3,93 млрд. евро. Най-добре се представяме по отношение на парите за регионално развитие - 9,1% усвоени (379 млн. евро) и 43,3% вече договорени (1,8 млрд. евро). За регионално развитие за България са предвидени общо 4,1 млрд. евро до 2020 г.

Нов шеф в ЮЗДП

В. Стандарт

Инж. Вангел Аврамов е новият член на Управителния съвет на Югозападното държавно предприятие. Той заменя на поста Биляна Петачка. Заповедта за назначаването е на служебния министър на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков. Инж. Аврамов е с 43-годишен професионален опит в системата на горите. Трудовата му биография започва в „ДГС Първомай", където в продължение на 12 години работи като началник участък и заместник-директор. От 1985 г. постъпва на работа в РДГ Благоевград, където последователно заема длъжностите главен специалист по стопанисване на горите, началник отдел, зам.-директор и директор. През 2004 г. след конкурс оглавява дирекцията на Природен парк „Рилски манастир".

1 млрд. лв. заеми на общини раздаде ФЛАГ

В. Труд

Около 1 млрд. лева заеми на общините е предоставил Фондът за органите на местното самоуправление в България (ФЛАГ) за 10 години, съобщи пред “Труд” изпълнителният директор на фонда Надя Данкинова. С парите са подкрепени над 750 проекта на 200 от 265-те български общини. Общата стойност на проектите е около 5 млрд. лв. Данкинова обясни, че фондът няма загубен нито лев, което означава, че средствата са управлявани изключително ефективно.

“В портфейла на фонда са проекти в социалната инфраструктура, от градската среда и големите проекти за ВиК мрежи и пречиствателни съоръжения, като и регионални системи за отпадъци”, разказа Данкинова.

Мними банкери предлагат бързи кредити

В. Монитор

Мними банкери предлагат бързи кредити с реклами по дърветата. Тези обяви са на ръба на закона, коментира пред „Монитор“ Тихомир Тошев, председател на Асоциацията на кредитните консултанти. Той обясни, че според регламента се изисква, когато се рекламира кредит, той да е с конкретна сума, точна месечна вноска и годишен процент на разходите (ГПР). Според Тошев само един надпис давам кредит и телефон не е коректно. Експертът съветва хората да не си избират бърз заем от обява на дървото а да проверят кои са сериозните фирми, лицензирани от БНБ да кредитират, и да сравнят поне няколко оферти. Тошев препоръча потребителите да взимат най-много до 200-300 лв. бързи кредити и да ги връщат в най-кратки срокове, а за суми над 500 лв. да се ползват заеми от банки.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:41 | 14.09.22 г.
fallback