fallback

Правителството прие нов пакет от мерки след евродоклада

Те предвиждат пресичане на корупцията по високите етажи на властта и действия срещу организираната престъпност

16:22 | 22.02.17 г.

Правителството прие отчета за 2016 г. и одобри План за действие през 2017 г. за изпълнение на препоръките от Доклада на Европейската комисия в рамките на механизма за сътрудничество и оценка, съобщи пресслужбата на кабинета.

Отчетът показва, че 30 от набелязаните 59 мерки са изпълнени, а 24 са в процес на изпълнение. Петте мерки, които не са изпълнени, са основно в частта за противодействие на корупцията и са взети предвид при разработването на плана за 2017 г.

Сред изпълнените мерки са приетите изменения в Закона за съдебната власт, промените в Наказателно-процесуалния кодекс с оглед облекчаване на прекалено формалния процес и сложността на правилата, оптимизирането на щатните длъжности в органите на съдебната власт, новата методика за атестиране на магистратите, изготвеният анализ на Прокуратурата от независими експерти и др.

В одобрения План за действие през 2017 г. са включени мерки по конкретните препоръки от доклада на ЕК от 25 януари 2017 г. По част от набелязаните мерки работата вече е започнала, отбелязват от правителството. Изработена е и промяна в правилата за избор на председатели на ВКС, на ВАС и на главен прокурор. 

"Освен десетгодишния обзор този доклад показва и трайна тенденция, че при изпълнение на заложените препоръки, които са в 17 точки, ЕК би могла да прекрати механизма за наблюдение върху страната ни", посочи служебният правосъден министър Мария Павлова, пише Dnes.bg.

Ще се работи по законодателни промени за проследяване на корупцията по високите етажи на властта и тежката организирана престъпност. Ще се приеме и нарочен законопроект за противодействие на корупцията, постоянен мониторинг върху разходване на средствата за овладяване на миграционния натиск, проверки на мобилните митнически групи непосредствено след зоните на ГКПП.

За продължаване на реформата в съдебната власт са заложени мерки за развитие на съдебната карта и за намаляване на натовареността в съдилищата, проверки на разпределението на делата на принципа на случайния подбор, приемане на план за изпълнение на препоръките от независимия анализ на Прокуратурата.

Одобрени са поредица от мерки за противодействие на корупцията и борбата с организираната престъпност. Сред тях са внасянето на законопроект за противодействие на корупцията, прозрачност при докладване на случаите за корупция, отстраняване на слабостите при разследването и наказателното преследване на случаи по високите етажи, постоянен мониторинг върху разходване на средствата за овладяване на миграционния натиск и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:42 | 13.09.22 г.
fallback