fallback

Горанов: Пенсиите могат да се повишат с до 20% за четири години

Със смените на областните управители БСП се готви да управлява, твърди бившият финансов министър

10:50 | 16.02.17 г. 9

При сегашният темп на нарастване на осигурителния доход и развитието на икономиката за четири години всички пенсии могат да се повишат с 15-20%. Това обяви бившият финансов министър Владислав Горанов в ефира на "Нова телевизия".

Той обясни, че не вижда с какво са обвързани обещанията на БСП за пенсиите, тъй като няма как да се харчат пари, които не са изкарани.

Горанов подчерта, че ГЕРБ залага на еднакъв и пропорционален ръст за всички пари за старост. Според него, за да се изпълнят предизборните обещания на БСП за пенсиите, ще са нужни почти 2 млрд. лв. допълнително годишно.

"Ние никога не сме обещавали номинал, пенсиите трябва да растат еднакво пропорционално. Всяко увеличение на едните или другите е неправилно. Пенсиите растат по определени правила и когато се развива нормално държавата, както през последните две години, се очаква и пенсиите да растат“, поясни бившият финансов министър. 

Той посочи още, че Реформаторският блок е естественият партньор на ГЕРБ, но добави, че Реформаторите продължават да търсят формат, който да им донесе по-добър резултат на изборите, а „това не е проблем на ГЕРБ“.

На въпрос за евентуална коалиция на ГЕРБ с партията на Веселин Марешки в бъдещия парламент Владислав Горанов каза, че Марешки може да влезе в парламента, но за да го направи, той тряба да скъса с успешни бизнеси, „с които сваля звезди на избирателите“.

Според него смяната на областните управители от служебния кабинет говори за това, че служебното правителство подготвя обстановката за следващи процеси.

„В средите на БСП тече една еуфория, че съвсем скоро ще оглави правителство и ако се наложи социалистите да правят коалиция, ще бъде по-лесно след смяната на общинските съветници“, обясни той и добави, че обикновено винаги има спорове за това кои личности да застанат на такъв пост.

Той категорично отрече да е имало консултации за коалиция между ГЕРБ и Патриотичния фронт през последните месеци, каквито твърдения направи избягалият от формацията депутат Димитър Байрактаров. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:06 | 14.09.22 г.
fallback