След пика в началото на февруари цените на хранителните продукти тръгнаха надолу, сочи индексът на Държавната комисия за стокови борси и тържища (ДКСБТ). Стойността му достига 1,462 пункта към края на седмицата, спрямо 1,486 в първите дни на месеца.
В основата на този спад стоят цените на някои зеленчуци. Данните на Комисията показват, че през изминалата седмица са поевтинели зелето (с 8,1%), зелената салата (с 6,8%) и морковите (с 5,5%).
Цените на едро на доматите и краставиците обаче продължават да се повишават - съответно с 1,6% и с 9,4 на сто.
Разнопосочно е движението при плодовете - цените на кивито падат с над 8%, а на мандарините - с почти 7 на сто. В същото време обаче портокалите поскъпват с 4,4%, а лимоните - с 3,2%.
Статистиката отчита още спад на цените на пилешкото месо, колбасите и маслото. С по 5% обаче поскъпват брашното и яйцата.