fallback

Реформаторският блок предлага да се ограничат социалните помощи за необразованите

Трябва да спрем явлението професия "на помощи", коментира Димитър Делчев

13:56 | 11.02.17 г. 4

Реформаторският блок планира да ограничи социалните помощи за безработица за необразованите, коментира Димитър Делчев, член на Националния координационен съвет на партията, цитиран от пресцентъра й.

„Реформаторският блок предвижда в програмата си въвеждане на ограничения на социални плащания за безработица за хората, които не са изпълнили конституционното си задължение да се образоват. Всеки българин има равни права и задължения към държавата", коментира Делчев.

Той допълва, че никой не може да има само привилегии. "Недопустимо е групи от хора да си стоят у дома без да са направили и минимално усилие да се образоват и да получат квалификация и да чакат на помощи. Трябва да спрем явлението професия "на помощи", казва още той.

Дефицитът при изплащането на пари за безработица е над 120 млн лв., изчислява Делчев. Близо 50% от хората с начално или по-ниско образование са безработни, както и други 20% с основно образование, казва още Делчев.

"Нашето предложение ще спре този омагьосан кръг едно лице да не се образова, което държавата му осигурява безплатно, след това да взема помощи за безработица и да тежи на на социалната система", допълва той.

Делчев уточнява, че Реформаторите ще искат и образователен ценз за гласуване, както и отпадането на традиционното гласуване с бюлетини. Идеята на партията е да остане машинното гласуване. „Ако човек иска да се справи и да гласува, то той ще трябва да може да чете“, коментира той.

Антони Тренчев, също член на координационния съвет на Реформаторите, подчертава, че програмата на Блока за изборите ще внесе разум в морето от популизъм, в което с коя от коя по-шокоращи е неизпълними идеи се състезават останалите политически формации.

"Проблемите в страната се сведоха от партиите до някаквъв търг с явно наддаване", коментира Тренчев.

През следващата седмица Реформаторите ще представят акцентите си в други две ключови сфери - антикорупция и сигурност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:02 | 12.09.22 г.
fallback