fallback

2017 г. започва с рекорден оптимизъм за пазара на труда

Българският пазар на труда все още разполага с много неизползван трудов ресурс, коментира икономистът Никола Георгиев от УниКредит Булбанк

13:22 | 06.02.17 г.

Нагласите в българската икономика за непосредствените перспективи пред пазара на труда са на най-високите си равнища от началото на кризата. Това се отчита в проучване от УниКредит Булбанк, част от нова инициатива - „Индикатор на месеца“*. 

Коментарът за пазара на труда е изготвен по данни на Евростат за януари 2017 г. В тях се обобщават очакванията на мениджъри от секторите „Промишленост“, „Услуги“, „Търговия“, „Строителство“ и представители на сектор „Домакинства“ в редовна анкета.

Икономистите на УниКредит Булбанк са оптимисти, че и през 2017 г.  ще продължи тенденцията от последните три години за ръст на заетостта и спад на безработицата заради очаквания баланс между наемане и освобождаване на работна ръка, който е в силна възходяща тенденция от началото на 2013 г. 

Можем да очакваме повишаване нивата на заетост и същевременно с малко забавяне и понижаване на безработицата“, коментира за Investor.bg Никола Георгиев, икономист и автор на проучването.

По думите му българският пазар на труда продължава да предлага много на брой свободни човешки ресурси – около 230 хил. души са били те за последното тримесечие, отчете икономистът.

„Пазарът на труда у нас все още не е достигнал своя пик. Само в някои сектори е налице леко прегряване, тоест търсенето изпреварва предлагането – аутсорсинг на услуги, ИТ технологии“, допълни Георгиев.

Ръстът на заетостта и спадът на безработицата ще бъдат благоприятствани и от други фактори, отичта анализът.

Сред останалите причини за оптимизма на икономистите за ръста на заетостта и спада на безработицата и през 2017 година е прогнозата за възстановяващата се икономика на ЕС, закъдето са насочени 2/3 от българския стоков експорт. Това ще даде нов тласък на местните износители, докато укрепващото вътрешно търсене подкрепя ориентираните към българската икономика сектори, констатират икономистите.

Набиращите скорост проекти с европейско финансиране и заявките за по-високи инвестиционни разходи, заложени в държавния бюджет, също ще имат своя принос.

Външното търсене на български стоки и услуги ще се засили през тази година, коментира още Георгиев в прогнозата си. Той очаква нарастващото търсене за български стоки да доведе до нов тласък за инвестициите и създаване на нови предприятия, както и разрастване на вече съществуващите. От една страна, българските износители увеличават конкурентоспособността си, а, от друга, търсенето нараства в глобален план, обясни специалистът.

Данните са категорични, че българските износители са конкурентоспособни, че ще има ръст на износа към ЕС, допълни той. Георгиев е оптимист и за вътрешното търсене, което по думите му също е стабилно, така че то също е фактор за засиленото наемане на работна ръка.

Според него недостигът на кадри за бизнеса в България е растящ проблем, но само за няколко сектора на икономиката.

„Данните сочат, че това не е толкова сериозен проблем“, каза той. И допълни, че по-сериозен е проблемът с географската мобилност на работната сила например.

Българският пазар на труда все още разполага с голямо количество неизползван трудов ресурс и то на всички равнища, обобщи икономистът от банката.

* В началото на всеки месец икономистите от банката ще избират най-значимия според тях показател за актуалната икономическа обстановка и ще анализират неговата динамика и влияние.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:51 | 14.09.22 г.
fallback