fallback

Преглед на печата за 31 януари

07:47 | 31.01.17 г.

Облигационерите продават акциите на БДЖ в "Алианц България"

В. Капитал Daily

Акциите на "Холдинг БДЖ" в застрахователното дружество "Алианц България" са обявени за продажба от частен съдебен изпълнител. Предлагат се 2.8% от капитала за малко над 1.8 млн. лв., като по информация на "Капитал" продажбата е по искане на кредиторите на дружеството по втория облигационен заем, който беше обявен за предсрочно изискуем в края на 2014 г.

Оттогава компанията се опитва да разпродаде активи, за да покрие просрочените си задължения. Преди година беше предложена и сградата на Транспортна полиция в София, която е собственост на холдинга, наскоро бяха добавени няколко почивни станции, а сега наред са и финансови активи на дружеството. Очакванията БДЖ да получи финансиране от концесията на летище София може и да не се сбъднат, след като срокът на процедурата беше удължен, а решението – оставено на служебния кабинет.

Сделките с имоти растат в София и големите градове

В. Капитал Daily

Рекорден брой сделки с жилищни имоти в София е имало през миналата година, като пазарът расте от 2012 г. насам и броят на сделките достига две трети от нивата на имотния бум през 2008 г., сочат данните на Агенция по вписванията. Продажбите на най-големия и динамичен пазар в страната - столичният, растат с 8.6% на годишна база през 2016 г., по-висок е и броят на покупките с ипотека - с 23.6%. При традиционно най-активното последно тримесечие също има увеличение на сделките в столицата - с 11.8%, и на ипотеките - с 25.4%.

Данните подкрепят и наблюденията на агенциите за имоти. Те отчитат повече сделки и ръст в цените (виж карето). Причините - икономическото оживление и ниските лихви. В страната тенденцията е за леко забавяне, като според данните се отчита спад на общия обем продажби с 0.75%. При ипотеките обаче има ръст от 1.6 %, като общият им брой през 2016 г. достига 50 484. Статистиката обхваща всички имоти - от цели търговски, офис и промишлени сгради до земя, но най-голям дял традиционно се пада на пазара на апартаменти. Затова прочитът на данните е, че ръстовете отразяват покупките на жилища.

Премиерът и заместниците му си назначават армия от съветници

В. Сега

Едно от първите решения на служебното правителство бе рязко да раздуе щата от съветници. Без много обяснения и солидна аргументация кабинетът на Огнян Герджиков даде възможност да бъдат назначени общо 42-ма съветници, експерти и технически сътрудници, които ще подпомагат него и четирима му вицепремиери. Герджиков ще има екип от 16 души, вицепремиерите без министерства Деница Златева и Малина Крумовa - по 10 души, и по 3-ма души за вицепремиерите по социални политики Илко Семерджиев и по вътрешен ред и сигурност Стефан Янев. Последните двама ще си назначат политически кабинети и в ресорните министерства.

Така служебното правителството се нарежда на първите места сред кабинетите досега по брой допълнително назначени хора. За сравнение - служебният премиер Георги Близнашки имаше 10 съветници. Бойко Борисов пък разчиташе на девет души. Ако бъдат назначени всички 42-ма съветници, те ще струват на бюджета между 63 и 76 хил. лв. на месец.

БЕХ си купи "Набуко България" за "нови проекти"

В. Сега

Българският енергиен холдинг (БЕХ) е купил от "Набуко Газ пайплайн интернешънъл", която е в ликвидация, дъщерното й дружество в България. Неговата търговска дейност у нас е възобновена, като то ще се ползва за други проекти. Сделката е станала още миналата година, когато неизвестен външен инвеститор чрез посредник се опитал да купи активите на "Набуко Газ пайплайн България" от компанията майка, предаде Медиапул. За изпълнителен директор на новото държавно дружество е назначен Петьо Игнатов, който е участвал във фирми, свързани с консултантски услуги. Според БЕХ дружеството "Набуко Газ пайплайн България" ще се влее в холдинга, за да не се налага издръжката на отделна компания.

С това България остава титуляр върху разрешението по оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) за проекта на българска територия. Освен това страната ни ще запази проектантските разработки, които могат да се използват и за други проекти, са аргументите на БЕХ. От холдинга поясниха, че подобни сделки по придобиване на активи има и за австрийската и унгарската част от трасето на "Набуко". Но не съобщиха каква е цената на сделката, тъй като нямали право на това без съгласието на продавача. От споразумението между двете страни в Търговския регистър обаче може да се заключи, че е около 93.4 хил. лв. - колкото е капиталът на дружеството.

От София до Истанбул за 109 евро в двете посоки

В. Стандарт Turkish Airlines пусна промоционални двупосочни билети София – Истанбул на цена от 109 евро. Специалната оферта е валидна от 30 януари до 19 февруари 2017 г., обявиха от компанията. Българските пътници ще могат да летят и да се насладят на красотата на турския град в периода от 10 февруари до 30 април тази година.

Удължават срока за обсъждане промените в Закона за туризма

В. Стандарт

Министерството на туризма удължава до 30 април 2017 г. срока за обществено обсъждане на проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма.  Текстът на проекта беше публикуван за обществено обсъждане на 30 декември 2016 г. Едно от предложенията предвижда да се създаде гаранционен фонд, който да плаща обезщетения на клиентите на фалирал туроператор, ако той няма задължителната застраховка "професионална отговорност".

Другият вариант за по-голяма защита на клиентите на туроператорите е да се въведе клиентска сметка. Така парите на клиентите, които предплащат за почивките си няма да може да се използват за купуване на автомобили и раздаване на заплати, а туроператорът ще може да си взима само процент от парите на клиента за свършената работа. С предложените промени се затягат и правилата за свободното къмпингуване.

Мръсен въздух трови София и Пловдив

В. Труд

Мръсен въздух с прахови частици пет пъти над допустимите норми  дишат жителите на някои райони на София и Пловдив. Високите стойности са измерени през предишното денонощие, сочат данните на Изпълнителната агенция по околна среда. Най-сериозно е замърсяването в столичния квартал „Хиподрума“, където допустимите стойности са превишени 5,45 пъти.

Сходна е ситуацията в „Павлово“, където праховите частици са 5,09 пъти повече. В квартал „Надежда“ превишението на фините прахови частици е 4,9 пъти, в „Дружба“ – 4,78 пъти, а в „Младост“ – 4,19 пъти. В три столични квартала – „Хиподрума“, „Павлово“ и „Младост“, е отчетено и значително превишение на азотния диоксид във въздуха между един и 1,15 пъти. В пловдивския квартал „Тракия“ отчетените фини прахови частици са били 5,23 пъти над нормата.

Фънки става рекламно лице на шест малки фирми

В. 24 часа

Шест микрофирми могат да спечелят рекламна кампания с лицето на Димитър Ковачев-Фънки. Финансовата компания “Финтрейд Файнанс” АД организира онлайн конкурс, в който собствениците на микрофирми могат да кандидатстват за възможността известният рок музикант и промоутър да стане тяхно рекламно лице. Победителите ще са шестима и всеки от тях ще получи безвъзмездна рекламна кампания. Условието за участие е компанията да е българска и да има до 9 души служители. Крайният срок за кандидатстване е 20 февруари 2017 г.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:06 | 06.09.22 г.
fallback