fallback

Подготвят наръчник за добри практики при производство на фермерско сирене

Над 1 000 стопани вече са регистрирани по Наредбата за директни продажби на храни от фермите

18:26 | 20.01.17 г.

Европейски наръчник за добрите хигиенни практики при производството на фермерски сирена и млечни продукти е публикуван тази седмица на английски език и до месец ще бъде достъпен и на български език. Наръчникът е подготвен от FACE, Европейската асоциация на производителите на занаятчийско сирене, съобщава  Фондацията за биологично земеделие „Биоселена“, която е член на Асоциацията.

“Наръчникът ще бъде от изключителна полза за българските производители на фермерско сирене и млечни продукти, чийто брой непрекъснато се увеличава. Над 1 000 са вече регистрираните по Наредба 26 на Министерството на земеделието и храните за преработка и директни продажби“, коментира д-р Стоилко Апостолов, управител на „Биоселена“.

Той пояснява, че документът на разбираем език и в прегледни таблици дава необходимата информация на производителите (занаятчии и фермери) за добрите хигиенни и производствени практики, анализ на риска, проследимост, самоконтрол и управление на несъответствията. 

Както в България, така и в други европейски страни фермерите и малките предприемачи, които правят сирене и други занаятчийски млечни продукти, се сблъскват с предизвикателството на строгите национални хигиенни изисквания за производството им, въпреки гъвкавостта на европейските регулации (т. нар. „Хигиенен пакет”) по отношение на размера на фермата и традициите при производството на конкретния продукт.

С финансиране от Европейската комисия FACE започна през 2015 г. работа по Наръчника. В продължение на две години специалисти от 15 страни работят по него, като е търсено мнението на близо 400 заинтересовани в Европа – производители, фермери, майстори на редки и местни сирена и млечни продукти.

През декември 2016 г. наръчникът е одобрен от Европейската комисия и от 28-те страни членки и вече е официален документ, към който могат да се отнасят фермери и производители, както и администрацията и контролните органи във всяка една страна на ЕС.

На 17 януари 2017 г. наръчникът е публикуван на сайта на Европейската комисия на английски език, а в момента се превежда на 23-те официални езици на ЕС. Българската му версия се очаква да излезе до края на февруари.

“Както всеки производител на храни фермерите и занаятчиите носят цялата отговорност за безопасността на храната, която произвеждат. И ако приемем, че качеството е по-добро заради редица фактори (малко количество, ръчна преработка, липса на транспорт и смесване, опростени процеси), то безопасността трябва да се гарантира и да се следи ежедневно”, обяснява Стоилко Апостолов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:33 | 13.09.22 г.
fallback