fallback

Българският гъши дроб е на второ място по производство в света

80% от продавания по света френски деликатес е от нашата страна, но преетикетиран, съобщава белгийската RTL

18:51 | 27.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Франция е първенецът по производство на гъши дроб в света с 20 000 тона добив годишно, а на второ място се нарежда българският деликатес, следван от произведен в Унгария дроб.

Българското изделие обаче завладява пазара в Белгия и изпреварва по продажби традиционния производител, съобщи БТА, като цитира телевизия RTL, която прави репортаж от с. Милево, област Пловдив.

Внасяният в Белгия гъши дроб от България струва едва 25,70 евро за килограм, докато френският е с цена 41,70 евро, се посочва в предаването, което уточнява, че произвежданият у нас дроб е от гъски, излюпени от яйца, внос от Франция.

Анкетираните в репортажа граждани изразяват задоволство от българския гъши дроб, а кулинари отбелязват, че той е различен на вкус от френския заради разликите в отглеждането на гъските.

Докато във Франция птиците живеят свободно, в нашата страна те израстват във ферми. 

"Няма основни големи разлики в отглеждането на гъски във Франция и България. Двете страни прилагат едни и същи европейски регламенти по отношение на технологиите и безопасността", казва Павел Челебиев, собственик на ферма за отглеждане на гъски.

Телевизията уточнява, че 80% от продавания по света френски гъши дроб всъщност е български, но е изкупен и преетикетиран във Франция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:21 | 14.09.22 г.
fallback