fallback

Преглед на печата за 26 декември

08:48 | 26.12.16 г.

Тръмп ще отмени повече от половината от указите на Обама

в. Сега

Избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп се готви да отмени половината от указит, издадни от предшественика му в Белия дом Барак Обама, съобщи тв "Фокс нюз", като се позова на изказване на съветника на Тръмп Нют Гингрич. Това ще стане след 20 януари, когато Доналд Тръмп ще положи клетва за държавен клава. 

"Барак Обама започва да разбира, че наследството му започва да се свива като надуваема кукла, въздухът от която изтича", каза съветникът Нют Гингрич. Според него между 60 и 70% от указите на Обама ще бъдат анулирани,. Гингрич подчерта също, че Тръмп ще иска да отмени или поне да забави влизането в сила и на укази, които не подлежат на преразглеждане.

1355 богаташи скрили 126 млн.

в. Стандарт

1355 богати българи са укрили 126 млн. лв. данъци. Това показват резултатите от направените от НАП през 2016 г. проверки на хора, чиито имоти и коли не отговарят на официалните доходи. През годината от НАП са направили и 137 ревизии за търсене на отговорност на собственици и шефове на фирми заради задължения на техните дружества, като са разкрити задължения за близо 85 млн. лв. 2016 г. е най-успешната година за НАП досега. Благодарение на предприетите мерки срещу сивата икономика държавният бюджет ще посрещне Коледа с излишък за първи път от 2008 г., се посочва в отчета на Министерството на финансите за 2016 г.

Вместо с празненства за 10-годишнината си в ЕС България очаква с тревога бъдещето си

в. Труд

Преди 10 години България влезе в мечтания тогава „клуб на богатите“ като член на Европейския съюз. Усилията ни продължиха много години – започнаха през 1992 г. с преговори за асоцииране, в началото на 1995 г. бяхме асоциирани, в края на същата година подадохме молба за членство, а през 1999 г. получихме и покана, водихме дълги преговори, преди на 25 април 2005 г. премиерът Сакскобургготски и президентът Първанов да подпишат договора за присъединяване, който влезе в сила на 1 януари 2007 г. И през цялото време бяхме призовавани да се преустройваме, да променяме закони, конституцията, да се отказваме от различни неща, например от двата ядрени реактори на АЕЦ „Козлодуй“. Само и само да влезем в мечтаното пространство на ред, сигурност и просперитет. Каква е българската равносметка десет години по-късно?

Днес като че ли с горчивина си припомняме, че най-големи разочарования носят изпълнените мечти. Защото продължаваме да сме най-бедните в „клуба на богатите“; за някои българи бедността е ужасяваща; вместо престъпността да трепери пред силата на закона, често се подчиняваме на закона на силата, а надеждата за сигурно съществуване се изроди в непрекъснат страх пред външни опасности – било то бежански вълни, атентати, катастрофи, търговски, енергийни, икономически или истински войни около нашите граници.

Протест на бащите пред Съдебната палата

в. 24 часа

Протест на бащите ще има днес в 11 ч пред Съдебната палата, съобщи Нова тв. Това е  поредна проява на бащи, които протестират, че не могат да виждат редовно децата си след развода. Според тях причина за това са освен личните проблеми, са и пропуски в законодателството. За това протестът е пред Съдебната палата. В момента в чужбина се налага практиката на споделеното родителство, което води до много по-добри взаимоотношения на разведени родители с децата им. У нас засега бащите, а и някои майки, виждат децата си максимум 4% от времето им, докато при споделеното родителство този процент става 35. "Законът е голям длъжник на децата", категорични са татковците. Много родители при тази липса на възможност за общ,ване с децата си развиват т.нар. "синдром на родителско отчуждание". Протестът се провежда всяка година в Деня на бащата. Родителите настояват за законови промени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:11 | 23.08.22 г.
fallback