През 2015 г. в България са произведени 10 416 т риба и рибни продукти (7 448 т през 2005 г.), съобщава НСИ по повод утрешния празник на рибарите, моряците, банковите служители, търговците и хората с имена Николай, Никола, Николина и Никол.
928 лица са заети в рибното стопанство през миналата година (659 през 2005 г.).
Вносът на риби и рибни продукти достига 139,7 млн. лв. през 2015 г. (30,7 млн. лв. през 2005 г.).
Износът на риби и ракообразни, мекотели и други водни безгръбначни е на стойност 49,2 млн. лв. (15,3 млн. лв. през 2005 г.).
462 са търговските обекти за риба и рибни продукти към края на 2015 г. при 444 към края на 2005 година.
5,2 кг е средното потребление на риба и рибни продукти на лице от домакинството, като тук е отбелязан ръст спрямо 2005 г., когато българите са консумирали по 4,2 кг риба годишно.
6,42 лв. е средната цена за килограм прясна и замразена риба (3,15 лв. за кг през 2005 г.).