fallback

Преглед на печата за 30 ноември

07:33 | 30.11.16 г.

Приходите от туризъм с ръст от близо 15%

В. Капитал Daily

България е постигнала значително увеличение и на броя туристи, посетили страната, и на приходите в сектора през първите 10 месеца на туризма. Същевременно ръст има и при международните пътувания, като се очаква годината да завърши с поредно увеличение от над 4%. Такива данни бяха представени във вторник по време на Конгреса на световните цивилизации и модерния туризъм в София. Във форума, който е в партньорство със световната организация по туризъм към ООН, участие взеха над 100 делегати от чужди държави, включително 12 министри и заместник-министри в сектора.

През 2016 г. България е регистрирала рекордно висок брой чуждестранни туристи и приходи от индустрията, съобщи при откриването министърът на туризма в оставка Николина Ангелкова. За първите 10 месеца постъпленията в сектора са за над 5.5 млрд. лв., което е с 14.7% повече от миналата година. Пристигналите туристи в периода са били 7.5 млн., а до края на годината се очаква да достигнат 8 млн., съобщи още Ангелкова, допълвайки, че 2016 г. е една от най-добрите години за сектора въобще.

Фондове ще инвестират 150 млн. евро в млади и растящи компании

В. Капитал Daily

Нови фондове за дялови инвестиции в млади и растящи компании ще заработят стъпаловидно през следващите месеци. Те ще са с ресурс от 150 млн. евро и ще дойдат от вече върнатите средства по програмата Jeremie, управлявани от Европейския инвестиционен фонд. Първата порция от 50 млн. евро ще е налична за компании до седмици. Тя ще се разпредели към вече работещите фондове като Eleven, LauncHub, Neveq, Black peak и Empower.

Съдът върна "Щрабаг" в състезанието за поръчка в зона "Божурище"

В. Капитал Daily

Компанията "Щрабаг" се връща в състезанието за възлагане на договор за изграждане на улици в държавната индустриална зона в Божурище. Това реши Върховният административен съд (ВАС), който потвърди решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от април тази година. Заключението на антимонополното ведомство беше оспорено от "Национална компания индустриални зони" (НКИЗ), която управлява зоната. Съдебното решение от края на октомври обаче е окончателно и не подлежи на обжалване.

Единствено София се доближава до европейско качество на живот В. Сега

Само София се доближава до европейските показатели за качество на живот. За разлика от столицата населението на четири области в страната едва свързва двата края. Докато в София брутният вътрешен продукт на глава от населението се доближава до средния в Европа - близо 25 хил. лв на човек, то в Силистра, най-слабо развитата област в страната, БВП е под 6 хил. лв. на човек. Това сочи петото годишно изследване на социално-икономическото развитие на 28-те области в България, изготвено от Института за пазарна икономика на основата на 63 индикатора, като пазар на труда, доходи, усвояване на евросредства.

Борисов връща жеста с подкрепа на кабинет на РБ и ПФ

В. Сега

Консултативният съвет по национална сигурност (КСНС) при президента успя да стигне до полуобещание за правителство в рамките на този парламент. След продължилия над 3 часа съвет лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов намекна, че партията му би подкрепила кабинет с мандата на друга политическа сила. От обясненията му се разбра, че така връща жеста на Патриотичния фронт и Реформаторския блок. "Преди 2 г. ние предложихме коалиция на РБ и ПФ, които казаха: Няма да влизаме в нея, а само ще подкрепяме дадени решения. Това им дължа и аз. Всякакви възможности се откриват, има партии, които заявяват, че могат да съставят правителство. Който иска да направи мандат в този парламент, трябва да си излъчи премиер, министри и да си носи отговорността".

МВР чака благоволението на Афганистан, за да връща мигранти

В. Сега

Българските власти ще разчитат на съгласие от страна на Афганистан, за да връщат чужди граждани обратно. Това става ясно от споразумението между ЕС и Афганистан за реадмисия, подписано в началото на октомври. То дава възможност мигрантите да бъдат връщани обратно, но това ще зависи в голяма степен от добрата воля на приемащата държава.

Споразумението между ЕС и Афганистан (Joint Way Forward - JWF) предвижда афганистанците да бъдат връщани, но само след като са преминали всички процедури в съответната държава. В българските условия това значи да са кандидатствали за статут пред агенцията за бежанците, да им е отказан статут и това да е потвърдено окончателно от съда. Едва тогава държавата може да приложи условията от споразумението.

Дефицит на кадри в 77% от фирмите

В. Стандарт

77% от работодателите не могат да си намерят специалисти с необходимата квалификация и умения, сочи изследване на агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия. То беше представено от ръководителя на Националния център за оценка на компетенциите към БСК Томчо Томов по време на Финансов форум за образование, кадри и растеж, организиран от Асоциация Банка на годината. Има няколко основни причини за липсата на специалисти. Първата група причини са проблеми с технологичните умения и познанията за бизнес процеси, обясни Томов. Интересното е, че има и физическа липса на кандидати за определени позиции.

Някои градове като Пловдив, Варна и Стара Загора вече имат огромен проблем с намирането на хора, тоест проблемът е и с количеството, а не само с качеството. Друга причина за липсата на подходящи кадри са проблеми с т.нар. soft skills - умения за общуване, работа в екип и др. Една четвърт от завършилите у нас през последните 5 години се осигуряват в чужбина, т.е. са заминали да работят там. 70% от завършващите средно образование изявяват желание за миграция към по-големи градове или към чужбина.

Мая Манолова: „Информационно обслужване“ да начертае 240-те мажоритарни района

В. Труд

С районирането за мажоритарната избирателна система в два тура трябва да се заеме държавната фирма „Информационно обслужване“. Това мнение изрази националният омбудсман Мая Манолова преди края на продължилата над 4 часа дискусия на тема „Мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура”, организирана от парламентарната правна комисия.

Според Манолова, ако във фирмата (оглавявана от проф. Михаил Константинов, бел. ред.) не искат или не могат, с разчертаването на 240-те избирателни района биха могли да се справят и други математици. Председателят на правната комисия Данаил Кирилов обясни, че е водил разговор по темата с проф. Константинов и знае каква е причината „Информационно обслужване“ да не изготви районирането, но не иска да говори от негово име. Математикът присъства на дискусията, но не остана до нейния край. Кирилов обяви, че до края на тази седмица може да се състои нов дебат по темата.

Пампорово и Чепеларе вече с обща ски карта

в. 24 часа

За първи път Пампорово предлага обща лифт карта и за ски зоната в Чепеларе. От началото на този сезон Пампорово и “Мечи чал” са един курорт, като всеки турист ще избира дали да купи лифт карта за единия или другия ски център, или за двата. Връзката между курортите ще става с бусове. Разстоянието е 7,5 км в посока, а бусчетата ще се следят в реално време на дигитални табла на специално изградени спирки, обяви Мариян Беляков, изпълнителен директор на “Пампорово” АД.

Инвестицията в шатълите и таблата е над 500 хил. лв. За първи път се въвеждат семейни пакетни лифт карти за почивки от над 6 дни на семейства с едно или две деца. За тях картите ще са от 7 до12% по-евтини. В Пампорово и Чепеларе ски сезонът се открива на 10 декември с безплатен лифт за всички, а на 11-и - за деца до 12 г. В Пампорово очакват дебел естествен сняг и идеални условия за ски с 200 оръдия за изкуствена покривка.

Всеки пети пътува по 40 км за работа

В. Монитор

Всеки пети българин пътува средно по 40 км на ден, за да стигне до работното си място. По данни на Националния статистически институт (НСИ) в края на септември служители у нас са били над 2,3 млн. души. Според проучвания на синдикатите 500 000 от тях са трудови мигранти в собствената си държава. Най-много мобилни работници има в София, Стара Загора, Варна, Пловдив, Бургас и Ловеч.

„В последните години доста фирми се преместиха в околностите на столицата. И тъй като не могат да намерят нужните им хора в съответния регион, търсят кадри в населените места на радиус от 100 км“, обясни обясни пред „Монитор“ експертът по подбор на персонала Маргарита Николчева.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:47 | 05.09.22 г.
fallback