fallback

Отново напрежение в мигрантския лагер в Харманли

ДАБ съобщи, че се водят преговори с ЕК центърът в Харманли да стане от затворен тип

21:29 | 24.11.16 г. 7

Водят се преговори с Европейската комисия половината от регистрационно-приемателния център за бежанци в Харманли да стане от затворен тип. Това съобщи пред журналисти в Харманли председателят на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Петя Първанова, цитирана от БТА.

Малко след 16 часа следобед тя пристигна за преговори с протестиращите от днес по обяд настанени в центъра. Заради наложената им от 3 дни карантина и забрана да напускат лагера 2000 от тях вдигнаха бунт, при който хвърляха камъни по жандармерията и палеха огньове от автомобилни гуми и дюшеци, преди напрежението да бъде леко успокоено към 13,30 часа.

Една култура срещу друга. Трябва да постигнем баланса, определи Първанова. Тя каза още, че вече от два месеца се нагнетява напрежение, като явно визира досегашните три протеста срещу съществуването на центъра и свободния режим на движение на мигрантите в Харманли.

Относно въпроса за превръщането на половината лагер в "закрит" тип Първанова каза, че има определени условия, на които търсещите убежище трябва да отговарят. Председателят на ДАБ увери още, че на кандидатстващите за хуманитарен статут ще бъдат осигурено необходимото до приключването на медицинския скриниг и отмяната на режима, който ограничава излизането от лагера.

 

Напрежението в лагера обаче отново ескалира около 20 ч., след като група бежанци се опитала да напусне лагера, съобщава Dnes.bg. Те се насочили към изхода, след предупреждение полицаи са се опитали да ги спрат, на което мигрантите са отвърнали, замеряйки ги с камъни.

Между 4 и 6 полицаи са били ранени при бунта, като единият от полицаите е в по-тежко състояние от останалите и е транспортиран с линейка.

40 от мигрантите са задържани, съобщи главният комисар на МВР Георги Костов. Той беше категоричен, че служителите на реда не са провокирали насилието.

Срещу чужденците са използвани халосни и гумени патрони, както и водни оръдия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:47 | 13.09.22 г.
fallback