fallback

Преглед на печата за 24 ноември

07:35 | 24.11.16 г.

Лукарски ударно сменя директорски бордове в. Капитал Daily

Масови смени в ръководствата на подопечните му държавни компании започна министърът на икономиката Божидар Лукарски. Нови членове на съвета на директорите на Държавната консолидационна компания са вписани още в края на септември, а следизборни промени са направени и в бордовете на "Национална компания индустриални зони" и "Ел Би Булгарикум". По информация на "Капитал" размествания има и в ръководствата на "Кинтекс" и ВМЗ, но те още не са видими в Търговския регистър. За промените в редица бордове сигнализираха и от БСП.

Предизборно

Двама от тримата членове на съвета на директорите на Държавната консолидационна компания (ДКК) са сменени със заповед на Лукарски от 19 септември, т.е. още преди президентските избори. Освободени са Лъчезар Борисов и Иван Симеонов, а на тяхно място са назначени Красимир Тенев и Лъчезар Калбуров за срок до 30 април 2017 г., когато изтича мандатът на борда. Няма промяна при третия член – Ясен Спасов, който е и изпълнителен директор на компанията.

Издателства обвиниха МОН за опорочено оценяване на учебници

в. Сега

Пет издателства - "Нова звезда", "Изкуства", "Питагор", "Рива" и "Скорпио", обвиниха вчера просветното министерство в опорочаване на процедурата по оценяването на учебниците за 1-ви и 5-и клас. Според тях оценителите са отстранили умишлено техните учебници, подхождайки схематично и без да се аргументират адекватно, толерирайки по този начин големите играчи на пазара на учебници.

Преди дни МОН одобри общо 111 учебника за 1-ви и 5-и клас, които отиват на втори етап на оценка - от учителите в страната за пригодност за прилагане в клас. 28 проекта на учебници бяха отстранени още на първия етап.

Нова дата за безплатните лекарства за хипертония - 1 януари в. Сега

Здравният министър в оставка Петър Москов отново обеща безплатни лекарства за високо кръвно налягане. От 1 януари базовата терапия за есенциална хипертония ще е безплатна за пациентите, обяви той пред Нова телевизия.

Това трябваше да стане още през август, но се оказа, че в здравната каса не са предвидени необходимите 6-7 млн. лв. за целта. Затова и промяната беше пренасочена за 1 април догодина. Сега обаче Москов смята, че тя може да е в сила още от януари. В момента препаратите за високо кръвно се покриват между 25% и 75% от касата.

ВМА ще прави Военномедицински университет в. Сега

С цел подготовка на медицински кадри за нуждите на въоръжените сили се планира създаването на Център за професионално обучение и Военномедицински университет към Военномедицинската академия. Такава промяна в Плана за развитие на въоръжените сили до 2020 г. прие правителството. Преди поправката се предвиждаше към Военна болница да има колеж и факултет.

Тайланд отмени таксата за визи за българи през зимата в. Стандарт

Тайланд отмени таксата за издаване на туристически визи за гражданите на 19 страни, сред които и България, през силния зимен сезон, съобщи местният вестник "Патая мейл", цитиран от БТА. Визите ще бъдат издавани безплатно, ако за тях се кандидатства в тайландски посолства или консулства. В случай, че съответните молби бъдат подадени при пристигане в Тайланд, ще се плаща по-ниска такса. Мярката ще бъде в сила от 1 декември до 28 февруари.

Датчици ще следят за заледяване по мостовете в. Монитор

Датчици, които ще следят температурата повърхността на платното ще бъдат монтирани в настилката по мостовете и виадуктите на главните пътища в страната, за да се прецени кога има риск от поледица, планират от АПИ. По този начин ще може да се вземат мерки преди още да се заледи асфалтът. Причината за поставянето на оборудването по тези съоръжения е, че през зимата асфалтът им много по-бързо изстива и водата и рискът от замръзване на влагата или водата върху настилката е по-голям.

Испанци инвестират 2 млн. евро в разширение на базата си в Пловдив в. Монитор

Над 2 млн.евро е инвестицията на испанската фирма „Еурофрио“ в разширението на хладилната си високотехнологична складова база, която се намира на бул. „Васил Априлов“ в Пловдив и в близост с автомагистрала „Тракия“. Това е една от най-големите, модерни и многофункционални хладилни бази в България за съхранение и обработка на хранителни продукти. Размерът на инвестициите от 1999 г., когато „Еуфофрио“ стъпва на нашия пазар, до момента е 10 млн. евро. Общата хладилна площ е 12 000 м2, а общият хладилен обем – 60 000 м3. Капацитетът на съхранение е 15 000 палетни места, равни на 15 000 000 кг и разпределени в 12 хладилни камери. Капацитетът на замразяване на плодове е 100 000 кг на денонощие, а годишно се преработват 3500-4000 тона плодове. С увеличение на капацитета „Eурофрио“ се очаква да увеличи двойно персонала си до 80-100 души.

Прокурори питали Богомил Манчев за “Котараците” в. 24 часа

Шефът на “Риск инженеринг” Богомил Манчев е бил привикан като свидетел от прокурори във вторник по мегаделото за АЕЦ “Белене”. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Разследващите направили тази крачка заради интервюто на банкера Цветан Василев пред телевизия BiT. Там той казва: “Богомил Манчев е споделял пред мен, че половината от плащанията към “Парсънс”, респективно “Риск инженеринг” или която и да е компания по веригата, е трябвало да бъдат отчитани чрез единия от “Котараците” на Бояна”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:14 | 10.09.22 г.
fallback