Разходите на домакинствата в България растат по-бързо от доходите, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ) за третото тримесечие на годината. Това променя тенденцията от началото на годината, след като през първото тримесечие беше отчетен по-бърз ръст на доходите от разходите, а през второто тримечие бе регистриран спад на разходите.
Общият доход средно на лице от домакинство в България през третото тримесечие е 1 309 лв. и нараства с 3,7% спрямо същото тримесечие на 2015 г., сочат данните. За същия период общият разход на човек е 1 223 лв. и се увеличава с 4,7% на годишна база.
Най-висок относителен дял от доходите формира работната заплата (54,1%), следвана от доходите от пенсии (28,3%), доходите от самостоятелна заетост (6,5%) и доходите от социални обезщетения и помощи (3,2%).
За една година доходът от работна заплата нараства от 703 на 708 лв. (с 0,7%). Значително по-силно нарастват доходите от пенсии - от 324 на 371 лв. (с 14,5%), и от социални обезщетения и помощи - от 39 на 43 лв. (с 10,4%). Същевременно доходът от самостоятелна заетост намалява с 10,1% от 94 на 85 лв.
Най-голям дял от разходите на домакинствата формират разходите за храна (31,6%), жилище (16,7%), данъци и социални осигуровки (11,6%) и транспорт и съобщения (10,8%).
В сравнение с година по-рано най-силно нарастват разходите за свободно време, културен отдих и образование - с над 20% от 67 на 80 лв. Значително се увеличават също разходите за здравеопазване (с 9,7%) от 58 на 64 лв., както и за жилище (вода, електроенергия, отопление, обзавеждане и поддържане на дома) - с 4,9% от 194 на 204 лв.
Разходите за храна и безалкохолни напитки нарастват от 380 на 387 лв. (с 1,7%), а за транспорт и съобщения - от 130 на 132 лв. (с 1,1%). Без промяна остават разходите за алкохолни напитки и цигари - 54 лева.
Потреблението на основни хранителни продукти не се променя съществено спрямо същото тримесечие на миналата година. По-значително се увеличава потреблението на плодове - от 17,3 на 19,3 кг, на кисело мляко - от 6,7 на 7,3 кг, и на яйца - от 32 на 35 броя. По-съществено намалява потреблението на хляб - от 22,2 на 21,9 кг, и на прясно мляко - от 4,3 на 4,1 литра.