fallback

Производителите на мляко и свинско месо в ЕС ще спечелят от свободната търговия

Споразуменията за либерализация на пазарите поставят в риск производството на говеждо месо и ориз, сочи анализ на ЕК

17:59 | 15.11.16 г. 2

Европейските производители на млечни продукти и свинско месо ще спечелят от споразуменията за свободна търговия, които Европейският съюз (ЕС) сключва с различни страни. Това показва проучване за въздействието на бъдещите търговски споразумения върху селскостопанския сектор, съобщи Европейската комисия.

Очакват се значителни печалби за млечните ферми и свинското месо от ЕС — два подотрасъла, които срещаха трудности през последните години и които вече показват признаци на възстановяване. От друга страна, производството на говеждо месо и ориз е уязвимо заради последиците от търговията и спада на цените.

Степента на въздействие за тези продукти се различава в зависимост от допусканията в анализа.

Авторите му твърдят, че подходът на ЕС за ограничаване на либерализацията на вноса на чувствителни агропродукти във всички търговски преговори е правилен. 

При постигнатото неотдавна споразумение с Канада (CETA) ЕС ще премахне 92,2% от селскостопанските си мита при влизането в сила на споразумението (като процентът ще достигне 93,8 % след 7 години).

Търговските квоти за говеждо месо в рамките на CETA възлизат на 45 838 тона и ще бъдат приведени в действие през следващите 5 години — това се равнява на около 0,6% от общото потребление в ЕС.

Друг пример е оризът: с търговското споразумение с Виетнам в ЕС само частично ще се либерализира вносът на ориз. Тарифните квоти за ориз представляват около 8% от общия внос на ЕС. Две трети от тях ще бъдат за ориз, който не се произвежда в рамките на ЕС или който ще бъде допълнително преработен в оризовата промишленост на Общността.

Проучването за въздействието на 12 бъдещи търговски споразумения бе представено днес от Еврокомисията на земеделските министри на ЕС.

Оценката се съсредоточава единствено върху последиците, породени от реципрочната либерализация на митата, без да се вземат предвид други разпоредби с икономическо въздействие (например смекчаването на нетарифните мерки — санитарни и фитосанитарни).

Износът на селскостопански стоки на ЕС осигурява пряко 1,4 милиона работни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:17 | 10.09.22 г.
fallback