fallback

Томислав Дончев: Безотговорно е да оставим страната без бюджет за 2017 г.

Минава време, преди "икономическият ръст да бъде усетен от джоба на българите", коментира вицепремиерът

11:29 | 15.11.16 г. 8

Безотговорно е да изтеглим бюджета за 2017 година, макар и политическата логика подсказва именно това – предложението отразява виждането на правителството за политики и развитие. Това коментира вицепремиерът Томислав Дончев пред БНТ.

В понеделник премиерът Бойко Борисов депозира оставката на правителството в Народното събрание. Тя ще бъде гласувана в сряда.

Първоначално очакванията бяха бюджетът да бъде изтеглен – това беше потвърдено в интерюво за Investor.bg от председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Самият финансов министър също намекна преди изборите, че бюджетът може да остане без вносител. Впоследствие обаче управляващите промениха намеренията си.

В бюджета са предвидени редица промени, сред които и увеличаване на заплатите на учителите, както и по-висока минимална работна заплата, припомни днес Томислав Дончев и допълни, че дори и работещо, Народното събрание самостоятелно не може да изготви бюджета, не може дори и да направи промени по него.

Вицепремиерът е категоричен, че загубата на президентските избори е следствие не само на кандидатурата на Цецка Цачева и проведената кампания, а „на начина, по който сме се държали в последните две години“. Според него кандидатът на ГЕРБ е най-подготвеният за поста, но това се е оказало минус в кампанията. 

„Щом сме загубили, очевидно имаме проблеми, включително и с това, което сме представили като управление през изминалите две години“, каза още той.

За първи път от години България ще има балансиран бюджет през 2016 година, а за 2017 година се очаква и силен ръст на икономиката, каза още Томислав Дончев. Според него обаче минава време, преди „икономическият ръст да бъде усетен от джоба на българите“. Той призна, че „националното богатство е неравноделно, дори несправедливо разпределено между различните обществени кръгове“ и именно там е проблемът.

Решението на този проблем не е просто промяна в социалната политика и изисква повече време. „По-остър е проблемът със справедливостта, а не с доходите“, каза Дончев и поясни, че човек би понесъл известни лишения, ако има перспектива за развитие. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:57 | 13.09.22 г.
fallback