fallback

Преглед на печата за 11 ноември

07:25 | 11.11.16 г.

"Бер-Хелла" е най-динамично растящата компания в България

В. Капитал Daily

Производителят на климатични компоненти за автомобилната индустрия "Бер-Хелла термоконтрол" е най-динамичната компания в България и в района на София. Това показва годишната класация "Гепард" за най-бързо растящите малки и средни предприятия. За миналата година тя е лидер с почти 4700% растеж на приходите си. "Бер-Хелла термоконтрол" е част от едноименната германска компания, която изгради завода си в Индустриална зона Божурище край София. Инвестицията досега в нея е около 60 млн. лв. Наградата получи генералният директор за България Мартин Ниланд на специална церемония в София. На нея бяха отличени и най-динамичните компании в други региони.

Ненчев се отметна и купи двигатели за МиГ-29 от Русия

В. Сега

Двегодишната сага с ремонтите на изтребителите МиГ-29 завърши с победа на Русия и безславна загуба на военния министър Николай Ненчев, който се заричаше, че няма да купи нищо руско за армията. В четвъртък Министерството на отбраната се похвали с подписан договор за доставка на 10 двигателя за руските изтребители. Четири от тях са нови, а шест са ремонтирани. Новината беше анонсирана от премиера Бойко Борисов ден по-рано. По Би Ти Ви в сряда той обяви, че договорът е за 42 млн. лв. и е сключен с руска компания.

При оповестяването на плановете да се купят нови двигатели Ненчев няколко пъти заяви, че сделка с Русия е изключена. Повече от година той не изостави антируската си реторика. Още тогава "Сега" предупреди, че подобна покупка е невъзможна, тъй като само производителят - Чернишевският завод, може да осигури нови двигатели. Така се и оказа. Ненчев не беше смутен от официалното съобщение на руската компания, че Полша няма необходимия лиценз.

Избраната фирма доставчик е българска, съобщи МО. Тя е посочила, че има договорености с "производителя/конструктура на самолети МиГ-29 (ОАО "РСК - МИГ"), който е ангажирал за производство на новите и ремонта на използваните двигатели Чернишевския завод".

Социолози прогнозират победа за Радев при вот по съвест

В. Сега

Социолози прогнозират победа за кандидата на БСП ген. Румен Радев на балотажа в неделя, ако партиите на отпадналите на първия тур на президентския вот претенденти оставят избирателите си да решат сами кого да подкрепят. В обратния случай резултатът е непредвидим. Това е изводът, който може да се направи от анкета на "Сега" сред наблюдатели.

"Радев може да очаква сериозна подкрепа от гласувалите за Патриотичния фронт (ПФ) и "Атака", които вече призоваха хората си да решават сами. Част от тях няма да гласуват, но по-голямата ще го направят. Същото бих казала и за избирателите на Веселин Марешки, въпреки че самият той обяви, че ще гласува за Цецка Цачева и Пламен Манушев", коментира директорът на Института за социални изследвания и маркетинг Мира Радева. Тя допълни, че за националистите гласуват по-скоро леви младежи, които не се припознават с БСП. "Смешно е точно тях да плашат с Путин. Вотът за Марешки бе откровено протестен и не виждам как на втория тур поддръжниците му ще се прехвърлят към Цачева. Въпросът е по-скоро каква част от тях ще излязат", допълни Радева.

Данък музика за всяка флашка

В. Стандарт

Въпреки усилията на „Музикаутор", развитието на авторските права в България е въпрос на държавна политика. Факт е, че нивата на събираните авторски възнаграждения в страната остават най-ниски в Европа, като по изчисления на сдружението те се равняват на средните за Африка. Това каза за "Стандарт" Иван Димитров, изпълнителен директор на "Музикаутор" - сдружение, чиято основна дейност е управлението на авторските права на композитори, автори на литературни и музикални произведения. По инициатива на "Музикаутор" и с партньорството на "Филмаутор" на 6 и 7 април тази година в София се проведе Европейският комитет на CISAC.

"Той изостри вниманието на българските политици към възнагражденията на авторите. Комитетът прие резолюция за компенсациите от продажбата на празни носители и записващи устройства, върху които се копират авторски произведения. Въпреки че такава норма е възприета в Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП), България е единствената страна-членка на ЕС, в която тя никога не е работила", заяви Димитров. Ако нормата в закона се прилага, при продажбата на всяка флашка или DVD трябва да се събират между 1% и 1,5% от цената в полза на носителите на авторски права.

Заплатите на чиновниците растат

В. Труд

Заплатите на чиновниците се увеличават, а в образованието и здравеопазването намаляват. Това показват данни на Националния статистически институт за третото тримесечие на годината спрямо второто. В сектор “Държавно управление” увеличението е с 25 лв. и средното възнаграждение за периода от юли до септември достигна 1091 лв., докато в “Образование” се понижават с 23 лв. и падна до 870 лв. В здравеопазването също вземат по-малко пари. Там намалението е с 15 лв. и средната заплата към края на трето тримесечие е 996 лв., отчита националната статистика.

6,3 млрд. лв. в земеделието за 2 години

в. 24 часа

Близо 6,3 млрд. лв. е усвоило българското земеделие за последните 2 години. Това се казва в отчета на Министерството на земеделието и храните за управлението от ноември 2014- а до ноември 2016 г. Крупната сума се получава от директните плащания, мерките за пазарна подкрепа, за развитие на селските райони, рибарството и аквакултурите и схемите за държавна помощ.

Бърза писта за медицински сестри и брокери за работа в ЕС

В. Монитор

Българските медицински сестри, физиотерапевти, фармацевти, брокери и планински водачи вече ще могат да си намерят по-лесно работа в ЕС. Това ще бъде възможно чрез чрез автоматичното доказване на квалификацията си с европейска професионална карта, която вече ще се издава и в България. Това става ясно от Проект на Постановление на Министерския съвет за одобряване на Наредба за условията и реда за издаване на Европейска професионална карта в България, който е качен за обществено обсъждане.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:29 | 08.09.22 г.
fallback