Благодарение на споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада България може да увеличи износа на вино. В момента търговията там се контролира чрез квоти, а виното на желаещите да стъпят на този пазар трябва да бъде одобрено от специална държавна комисия. Това каза пред Investor.bg Красимир Коев, директор на Изпълнителната дирекция за лозата и виното (ИАЛВ).
Той уточни, че досега одобрението за внос на вино в Канада се е получавало след тежка административна процедура, която продължава от половин до една година. Едно от условията е специално жури да одобри съответното вино.
И сега български производители изнасят вино в Канада, като квотата е 500 хил. бутилки. След като търговията се либерализира, е напълно възможно още първите една – две години да изнасяме 1 – 1,5 млн. бутилки, смята Красимир Коев.
Нашите вина не отстъпват на френските, италианските, чилийските и аржентинските, което се доказва от златните отличия, които спечелихме миналата година, заяви Коев.
Що се отнася до износа той припомни, че браншът ползва и европейски средства за реклама по няколко промоционални програми за пазарите в Русия, Беларус, Украйна, Китай, САЩ. Отзивите по думите му са позитивни и производителите са подписали договори.
Той посочи още, че гроздоберът у нас е към края си, но все още има неприбрани количества широка мелнишка лоза и гъмза. Гроздето ще е по-малко от очакваното заради застудяването и дъждовете в разгара на гроздобера, след които са последвали болести по лозята.
Реколтата не е останала на полето, тя ще бъде разпределена за вино, ракия, оцет и домашна консумация, уточни шефът на ИАЛВ.
Той отчете, че тази година кампанията е била организирана и интензивна, а цените на гроздето били високи спрямо миналата година.
Качеството на гроздето е високо. Само традиционно българските сортове като мавруд, широка мелнишка лоза и гъмза по принцип трудно узряват и там ще се наложи малко подсилване, за да не се компрометира реколтата.
„Ако производителите настояват, ще разрешим влагането на грам и половина захар на литър, което е разрешено по регламент“, заяви Красимир Коев.
Той очаква в преработвателните предприятия да влезе толкова грозде, колкото и миналата година.
Директорът на ИАЛВ коментира, че браншът е стабилен и отбелязва 7,6% ръст за първите 8 месеца на 2016 г., а ежегодно се засаждат по 10 хил. дка нови лозя.
В България през последните 5 – 6 години се консумират годишно около 110 – 120 млн. литра вино, от които 5 млн. л са вносните бутилки.
Износът е с обем 60 млн. л. От тях 20 – 25% е наливното вино, а останалото са бутилки.