fallback

Преглед на печата за 10 ноември

11:57 | 10.11.16 г.

МВР ще може да прави досие на всеки гражданин

в. Сега

МВР ще може да събира огромно количество информация за всеки гражданин, дори ако той няма криминална регистрация или е осъждан. Това става ясно от нова инструкция, пусната за обществено обсъждане. На пръв поглед тя е насочена към определени групи хора като бивши затворници, рецидивисти, хулигани, домашни насилници и други. Но тъй като правомощията на полицията са описани с доста разтегливи формулировки, те могат да се насочат срещу всеки. В инструкцията се посочва, че става дума за "дейност по предотвратяване и пресичане на престъпления и други правонарушения, която се осъществява чрез обща и индивидуална превенция"

МС дава 2 млн. лв. на телевизиите за реклама на председателството на ЕС

в. Сега

 Без да има одобрена комуникационна стратегия за популяризиране на българското председателство на ЕС, правителството реши да гласува какви пари ще бъдат дадени за купуване на телевизионно време. Това е станало на миналото заседание на кабинета, на което са одобрени промени в постановление за прогнозното разпределение на разходите за председателството. Според текстовете в него кабинетът предвижда да даде 1.92 млн. лв. за купуване на телевизионно време. Не става ясно обаче как точно е изчислена сумата, след като няма приета комуникационна стратегия. Документът е нужен, за да стане ясна визията на кабинета как ще популяризира председателството през 2017 г. до започването му в началото на 2018 г. Освен телевизиите трябва да бъдат покрити и радиата, вестниците, сайтовете и социалните мрежи, както и да се осигури публикуване на рекламни материали. За тях трябва да се отпуснат други средства, но засега не е ясно колко и как.

Цветан Василев саботира делото за източване на КТБ

в. Монитор

Банкерът беглец Цветан Василев, който ограби КТБ и духна в Белград, за да се скрие от родното правосъдие, води частно дело за клевета срещу свидетелите, които обясниха какви схеми е прилагал, за да източи банката. То е срещу шестима, дръзнали за разкрият шашмите му за разграбването на банката и в момента съдействат на прокуратурата за уличаването на банкера беглец пред съда. Процесът тръгна днес в Софийския районен съд. Аферистът използва стария трик да прехвърля своята вина върху другите, като твърди точно обратното на твърденията на свидетелите. Така според Василев не той, а Бисер Лазов, Теодора Танева и още четирима души източвали банката. Съдия Владислава Ангелова от 94-ти състав на СРС реши днес да даде ход на делото, което според юристи е безпрецедентно и абсурдно.

680 лв. стартова заплата за учители

в. Стандарт

От 1 януари началната заплата на педагозите ще стане 680 лв. - с 80 лв. повече от сегашната. В същото време средната заплата на учителите ще стане 960 лева, а непедагодическият персонал ще получава средно 570 лв. Това съобщи Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители. Тя заяви, още че в момента се подготвя анекса към Колективния трудов договор за увеличаването на работните заплати през 2017 г. В анекса ще бъдат разписани и политиките, свързани с целевото финансиране на различни дейности по новия закон за училищното образование. Сред тях са обезпечаването на транспорта на учителите и учениците до 18-годишна възраст, както и безплатните учебници.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:32 | 23.08.22 г.
fallback