fallback

Слави Трифонов: Политическата власт получи звучен шамар

Няма как политиците да не се съобразят с резултатите от референдума, смята шоуменът

21:34 | 06.11.16 г. 4
Автор - снимка
Създател

Като огромна победа за българската пряка демокрация определиха референдума от инициативния комитет, провели подписката за провеждане на националното допитване. "Хората показаха, че искат да решават те", каза Иво Сиромахов по време на пресконференция, провела се в кино "Люмиер".

"Политическата власт получи звучен шамар", каза още той и допълни, че не е възможно политиците да не се съобразят с резултатите от референдума. Трифонов обаче беше категоричен, че ако депутатите не се съобразят с мнението на 3 млн. души, може да има санкция от народа. 

От инициативния комитет критикуваха начина, по който се провеждоха изборите и събралите се опашки пред избирателните секции.  Тошко Йорданов посочи, че на някои места хората е трябвало да чакат на две опашки, за да гласуват и за президент, и на референдума.

"Избирателната комисия работи срещу това българските граждани да упражнят гласа си", каза още той.

Една от следващите инициативи на екипа на Слави Трифонов ще бъде електронното гласуване, с което ще бъдат избегнати голяма част от тези проблеми. "Бройката на депутатите е голяма", допълни още той.

Референдумът е напът да успее - все още не е ясно дали резултатът ще бъде задължителен за Народното събрание. Предварителните резултати показват, че засега резултатите трябва да бъдат разгледани и одобрени от парламента. Все още обаче не са обработени данните от чужбина, посочиха още от инициативния комитет. При мажоритарен вот политическите партии ще избират кандидати, които са личности, а не "послушковци", заяви Слави Трифонов. Той защити и искането за намаляването на субсидията за политическите партии с мотива, че в Германия партиите получават по 0,50 евро за глас, докато у нас субсидията е 11 лева на глас. 

Шоуменът отказа да отговори категорично дали ще направи партия след резултата от допитването. Той обаче допълни, че всичко "зависи от обстоятелствата".

Резултатите от изборите можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:53 | 12.09.22 г.
fallback