fallback

Каква е ролята на президента?

Реалното му влияние е резултат от способността му да постига съгласие и да взаимодейства с другите власти, смята политологът доц. Антоний Гълъбов

21:44 | 02.11.16 г. 9

Президентът не е само конституционно формулиран, той е гарант на Конституцията. Много важно е да се разбере, че реалното му влияние е резултат от способността му да постига съгласие и да взаимодейства с другите власти и да води този диалог в определена посока. Това мнение изказа политологът доц. Антоний Гълъбов в ефира на „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

Според бившия конституционен съдия Емилия Друмева фигурата на президента е най-интересната в политическата сфера днес. 

Ще гласувате ли на президентските избори

Президентските избори ще се проведат на 6 ноември. Тогава ще има и референдум с три въпроса, а кампанията вече стартира официално.

Да, ще гласувам, но само на изборите, не и на референдума.
Да, ще гласувам и на изборите за президент, и на референдума.
Не, не виждам подходящ кандидат.
Ще гласувам само на референдума.
Не знам все още.
Общо 2300 гласа

„Той има много силен инструмент на изхода на законодателния процес, а именно налагането на вето. В същото време той е и сред субектите, които могат да сезират пряко Конституционния съд. Тоест той има пространство, в което може да се прояви като силен, разумен, гъвкав, съобразителен политик“, коментира тя.

По думите на Гълъбов за изминалите 25 години функциите на президента са продължили да се развиват и не са останали само в конституционните си рамки.

„В момента той има възможност да инициира национален референдум, както и промени в основния закон“, посочи политологът.

Вижте повече във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:58 | 12.09.22 г.
fallback