fallback

Бизнес климатът в промишлеността се подобрява и през септември

Очакванията на предприемачите за следващите шест месеца са позитивни

13:17 | 29.09.16 г.

Общият показател на бизнес климата в България запазва през септември нивото си от предходния месец. Отчита се подобрение на показателя в промишлеността, строителството и търговията на дребно, докато в сектора на услугите се регистрира понижение.

Източник: Бизнес климат, НСИ

Промишленост

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността” нараства с 1 пункт в сравнение с август, което се дължи на по-благоприятните очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.

По отношение на настоящата производствена активност оценките им са леко подобрени, като и очакванията за дейността през следващите три месеца са тя да се увеличи.

Изтчоник: Бизнес климат в промишлеността, НСИ

Основните фактори, ограничаващи развитието на бизнеса, остават свързани с несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната.

Източник:Затруднения в производствената дейност в промишлеността. (Относителен дял от предприятията), НСИ

Строителство

През септември съставният показател „бизнес климат в строителството” се увеличава с 1,4 пункта в резултат на оптимистичните оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията.

По тяхно мнение настоящата строителна активност се подобрява в сравнение с предходния месец, като и прогнозите им за следващите три месеца остават благоприятни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:50 | 04.09.22 г.
fallback