fallback

Плевнелиев: Не трябва да приемаме тероризма за „новото нормално”

България има много силен кандидат за ръководител на ООН, истински лидер, подчерта президентът

11:26 | 23.09.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

„Мирът и свободата днес са подложени на изпитание. Свидетели сме най-влошената среда на сигурност след края на Втората световна война. Националните граници и международните принципи са застрашени. В много региони властват война и терор. Държави и институции се разпадат. Днес светът изгуби равновесие“. 

Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев в обръщение от трибуната на ООН в Ню Йорк, в рамките на Общия дебат на 71-та редовна сесия на Общото събрание на ООН, цитиран от пресцентъра на президентството. 

Президентът се обърна към международната общност с призив за колективни глобални усилия за управление на миграционните и бежанските потоци и за укрепване на международното сътрудничество и координация с цел по-добра защита и подпомагане на бежанците. 

„Европа е символ на надеждата за милиони бежанци, бягащи от насилието и войната. Вдъхновени от общите си ценности, сме решени да укрепим още повече усилията си за управление на миграцията в съответствие с международното право в хуманитарната област и правата на човека. Страните, които са по-близо до зоните на конфликт, като България, са изправени пред безпрецедентно предизвикателство“, посочи президентът Росен Плевнелиев.

България приветства Декларацията от Ню Йорк, като символ на съвместните усилия за укрепване на международното сътрудничество и за по-добра защита и подпомагане на бежанците. „Миграцията следва да се управлява чрез колективни глобални усилия по отговорен начин. Трябва да обърнем специално внимание на защитата на човешките права на мигрантите и бежанците, особено на най-уязвимите - жените, децата и хората с увреждания. В същото време, всички мигранти са длъжни да спазват законите на страната, в която пребивават. България приветства поставянето на фокуса върху глобалното споделяне на отговорността. "Този изключително важен елемент трябва да ни води в изграждането на партньорства между страните на произход, транзит и дестинация и цялата международна общност“, каза президентът от трибуната на ООН.

Държавният глава подчерта, че настоящата глобална хуманитарна криза напомня, че трябва да се справяме с глобалните проблеми, като се фокусираме върху първопричините, които са ги породили. „Свидетели сме на нестабилни региони, несигурни граници и разтревожени граждани. Тероризмът се разраства. Никой не е имунизиран и никой не е в безопасност. Зоните на конфликт се превръщат в благодатна почва за радикални идеологии и терористична дейност. Всеки ден се нарушават и погазват правата на човека, а невинни жени и деца са основните жертви“, посочи българският президент. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:21 | 12.09.22 г.
fallback