fallback

Преглед на печата за 14 септември

07:58 | 14.09.16 г.

Няма орязване на евросредства за България

В. Капитал Daily

Парите за България за догодина няма да бъдат намалени, потвърдиха от Европейската комисия пред "Капитал". Вчера Reuters съобщи, че бюджетът на ЕС за догодина предвижда намаляване на фондовете за най-бедните региони и увеличаване на парите за миграция, сигурност и растеж. Тъй като повечето бедни райони са в Източна Европа и няколко от тях са в България, новината очевидно предизвика бурен интерес. Ситуацията обаче е по-различна от представената.

Като начало, намаляване на разполагаемите средства няма. Става въпрос за решение на Европейския съвет (събранието на 28-те страни-членки), който е коригирал предложената още през юли от Комисията бюджетна рамка. В нея наистина се намаляват предвидените плащания за регионалните и кохезионни фондове (които покриват почти всичко без земеделие) през 2017 г. от 48.8 млрд. евро на 37.1 млрд. евро.

Това се дължи на чисто прагматичен проблем - програмите просто тръгват по-бавно и няма достатъчно проекти, които да оправдаят по-висока стойност за плащане догодина. "Нямаме достатъчно фактури", обясни в прав текст източник от кабинета на Кристалина Георгиева, която е комисарят, отговарящ за бюджета на общността.

НКЖИ възложи пореден договор за над 28 млн. лв. на "Водстрой 98"

В. Капитал Daily

Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) възложи пореден договор на "Водстрой 98". Последната поръчка е за 28.5 млн. лв. с ДДС на обединение "ЕТС технолоджи", съставено от строителните компании "Водстрой 98", "Хидрострой" АД, "Балкантел" и "Бонети", става ясно от регистъра на обществените поръчки. Той е за "електрификация на 83-а железопътна линия Симеоновград - Нова Загора". С този договор сумата, предоставена от държавната компания на сдружението "ЕТС технолоджи" от 2013 г. насам, надхвърля 100 млн. лв. Другите две избрани за подобни дейности обединения нямат почти нищо поръчано.

Допреди три месеца "Водстрой 98" се свързваше в сектора с депутата Делян Пеевски и за 3-4 години натрупа обществени поръчки за над 800 млн. лв. През юни компанията беше продадена на "Хидрострой" с мажоритарен собственик Велико Желев. Освен в "ЕТС технолоджи" двете компании си партнираха преди сливането и в обединението, изградило Северната скоростна тангента. Позициите в железопътното строителство на "Водстрой 98" бяха изтъкнати от Велико Желев като една от причините да купи компанията.

МВР мълча 6 дни за удавени в Дунав бежанци

В. Сега

Двама мъже и 5-годишно дете от Ирак са намерени удавени в Дунав, а още три деца - момче и две момичета, се водят изчезнали от 8 септември. МВР обаче мълча 6 дни за смъртните случаи, а вчера вътрешният министър Румяна Бъчварова се опита да се измъкне с обяснението, че докато не намерили телата, не са имали потвърждение за инцидента и затова са се въздържали да информират.

На 8 септември вечерта Граничната полиция в Русе е получила сигнал от граждани, че на остров Добрина между селата Арчар и Добри дол има група хора, обясни началникът й Димитър Чорбаджиев пред "Нова телевизия". На острова са открити четирима души, които с мимики и жестове, понеже говорели само арабски, показали, че други шестима са изчезнали. Започнало е търсене, като румънците също са пратили катер. Издирването не дало резултат и било прекратено в края на деня, съобщи "24 часа". Два дни по-късно на повече от 20 км по течението на реката са открити две тела, а вчера изплува и третото. Водолази издирват още три деца, както и металната лодка.

Всеки медик в "Пирогов" ще има паникбутон

В. Сега

Всеки медик в "Пирогов" ще има подвижен паникбутон, са решили ръководствата на МВР и болницата. Те се срещнаха да обсъдят допълнителни мерки за сигурността на работещите в спешния институт, след като пациент нападна лекар и сестра. Сестрата е със счупен нос и комоцио, а лекарят е с рани на главата и ръката.

Осигуряването на паникбутони на всеки в болницата ще позволи по-бърза реакция на органите на реда при евентуален инцидент в рамките на до две минути, обяви главният секретар на МВР Георги Костов. Според директора на "Пирогов" проф. Стоян Миланов реакцията на МВР в конкретния случай е била добра. На агресивния пациент още в понеделник беше повдигнато обвинение.

Прекаленият оптимизъм ни вкарва в дългове

В. Стандарт

Причината българите да сме първи по неплащане на задълженията си трудно може да бъде открита в лошата икономическа ситуация, защото икономиката се подобрява. Това казва в интервю за „Стандарт“ Райна Миткова-Тодорова, управител на ЕОС Матрикс, една от компаниите за събиране на дългове.

„Ключът за нас е в твърде големия оптимизъм на българския бизнес. Очаквайки едно по-добро бъдеще и подобряване на собственото си положение, бизнесът свали фокуса от събиране на вземанията си. И просрочията нараснаха. Фирмите в момента са фокусирани върху основната си дейност – да произвеждат, и събирането на дълговете остава на по-задно място. А несъбрани вземания стават все по-големи. И въпреки схващането, че търговията е най-рисковият отрасъл, там забавените плащания са все по-малко в сравнение с предходните години“, заявява тя.

Лукарски декларира в САЩ колко важно било ТПТИ

В. Труд

Министърът на икономиката Божидар Лукарски се срещна  със секретаря по международна търговия в Департамента по търговия на САЩ Кенет Хаят, за да договаря разширяване на търговските и икономическите отношения между двете страни. „В рамките на срещата бе декларирана необходимостта от постигане на напредък в преговорите между ЕС и САЩ по споразумението за търговско и инвестиционно партньорство, което ще доведе до улеснение и реални ползи за бизнеса от двете страни“, съобщиха от икономическото министерство.

Вече се работи по 87 мерки за по-бърз ръст на икономиката

В. 24 часа

Минимални осигурителни прагове трябва да има, не може да се разчита на добросъвестността на работодателите  с оглед високото ниво на сивата икономика. Това коментира финансовият министър Владислав Горанов. “Ако не се стигне до споразумение между работодателите и синдикатите, в бюджета за следващата година ще бъдат заложени настоящите осигурителни прагове. Не трябва да разваляме социалния диалог.”, каза той. Напредък в изпълнението на плана с мерки за подобряване на условията за бизнес отчете кабинетът. Пакетът, предложен от финансовия министър Владислав Горанов, включва 118 мерки. Към 15 август 7 са изцяло изпълнени, по 80 изпълнението е в ход, а по 31 работата още не е започнала. За всяка от тях, по която съществува риск от забавяне или неизпълнение, решението е да бъдат подложени на мониторинг от МС.

До 2020 година трябва да спестим 22 594 GWh енергия

В. Монитор

Очаква се до 2020 г. България да постигне енергийни спестявания в размер на 1942,7 хил. тона нефтен еквивалент или 22 594 GWh спрямо средното количество продадена енергия през 2010-2012 г. Това е записано в Наредба за методиките за определянето на националната цел за енергийна ефективност, определянето на общата кумулативна цел, въвеждането на схема за задължения за енергийни спестявания и разпределянето на индивидуалните цели за енергийни спестявания между задължените лица. Документът е одобрен от Министерския съвет, след като с приетия през май 2015 г. Закон за енергийната ефективност е регламентиран начинът, по който ще се определи националната цел за енергийна ефективност за 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:51 | 11.09.22 г.
fallback