До 40% достига вносът в България при някои видове плодове и зеленчуци. Това каза в отговор на въпрос в Русе заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев, предаде БТА.
Грудев участва в кръгла маса, свързана с приоритетите и целите на политиката на Министерството на земеделието и храните. Той ще открие и изложението "Подкрепи българското", което дава възможност на фермерите да предложат своята продукция директно на потребителите.
През последните две години се наблюдава сериозен ръст в отглеждането на плодове и зеленчуци, както и в животновъдството, каза Грудев.
Председателят на Съюза на дунавските овощари Николай Колев коментира, че добивът през тази година от плодовете е два пъти по-малък от миналата. Той даде пример с черешите, с кайсиите, при които на много места е имало нулева реколта, а прасковите са измръзнали. При ябълките и крушите положението е същото, според Колев.
При ябълката цената е много по-ниска от миналата година – 7 стотинки за килограм за плод второ качество, който се използва за сок, каза Колев.